© Royal Haber

Yeni Teknoloji İle Düşünceler 25 Dakika Boyunca Çiple Okundu!

Felç hastasının düşünce gücüyle satranç oynaması, beyin çipleri teknolojisinde dev bir adım daha atıldığını gösterdi. Parkinson hastalığından muzdarip bir Amerikalıya beyin implantı yerleştirildi. Bu implanttaki çipler, hastanın beyin sinyallerini topladı ve gerçek zamanlı olarak kaydetti. Yapılan hareketlerle eşleşen bu sinyaller, hastanın isteğine bağlı olarak manipüle edilebildi. Bu gelişme, beyin çipleri teknolojisinin hastaların yaşam kalitesini artırmak ve hareket kabiliyetlerini restore etmek için umut verici bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

ABD'de, Parkinson hastalığından muzdarip olan Jeffrey Keefer'a beynine implant yerleştirildiği bildirildi. Wall Street Journal'ın önceki gün yayımladığı haberde, 71 yaşındaki Keefer'ın hastalığı nedeniyle cerrahi operasyon geçirdiği ve implantın operasyon öncesinde deneme amacıyla kullanıldığı belirtildi.

Precision Neuroscience firmasının geliştirdiği Layer 7 Cortical Interface adlı implant, Keefer'ın beynine elektrotlar aracılığıyla bağlandı. İmplanttaki çipler, beyinden gelen sinyalleri toplarken, bunları kablosuz bağlantı ile bir yapay zeka destekli programa iletti. Ayrıca implant ile göğsünde bulunan bir cihaz arasında batarya ve anten işlevi gören bir kablo bağlantısı sağlandı.

Yapılan çalışmada, Keefer'ın yaptığı bazı hareketler ile beyin sinyalleri arasında eşleşmeler tespit edildi. Daha sonra Keefer'dan, ellerini kıpırdatmadan önceki hareketleri düşünmesi istendiğinde, beyin sinyallerinin gerçek zamanlı olarak kaydedilip hareketlerle eşleştiği görüldü.

Precision Neuroscience'ın kurucularından Benjamin Rapoport, "Bu araştırmanın temel amacı buydu. Hareket edemeyen bir düşüncenin ne ifade ettiğini anlayabilmek" şeklinde açıklamada bulundu. Ayrıca, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın şirketi Neuralink'in de çarşamba günü yaptığı açıklamada, kendi ürettikleri beyin implantını takan Noland Arbaugh'un videosunu paylaştığı belirtildi. 29 yaşındaki Arbaugh'un omuzlarından aşağısı felçli olmasına rağmen "Telepati" adlı çip ile satranç oynadığına dair görüntüler paylaşılmıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER