© Royal Haber

Grip Aşısı ile Kış Aylarında Sağlığınızı Koruyun!

Uzmanlar, Eylül ve ekim aylarında yaptırılacak grip aşısının, bireyleri yaklaşık 6-8 ay boyunca etkin bir şekilde koruyabileceği belirtiliyor. Aşının zamanında yaptırılması, grip virüsüne karşı alınacak önlemler arasında kritik bir yer tutarken, özellikle risk gruplarının (yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar) aşılanmasının önemi vurgulanıyor. İşte detaylar...

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, gribin RNA virüsü grubuna ait olan "orthomyxoviriolae" ailesinin bir üyesi olarak tanımlandığını belirtti. Tüysüz, grip virüsünün boğaz, burun ve akciğerler gibi solunum yollarında çoğalarak halk arasında yaygın olarak bilinen bulaşıcı hastalığa neden olduğunu ifade etti. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf bireyler, çocuklar ve yaşlıların daha fazla risk taşıdığını vurgulayan Tüysüz, erken tedavi edilmediği takdirde grip hastalığının ağır sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Bağışıklık Sistemi ve Grip İlişkisi

Tüysüz, bağışıklık sistemi düşüklüğünün, astım, KOAH gibi kronik hastalıkların, diyabet, obezite, kanser, alkol ve sigara tüketiminin grip gelişiminde tetikleyici faktörler olduğunu dile getirdi. Grip ve soğuk algınlığı arasındaki farklara da dikkat çeken Tüysüz, "Soğuk algınlığı sadece üst solunum yollarını etkilerken, grip akciğerler dahil tüm solunum yollarını etkilemektedir. Gripte meydana gelen ağrı, ateş ve halsizlik, soğuk algınlığına göre daha şiddetlidir," şeklinde konuştu.

Aşı ve Antiviral İlaçların Önemi

Gribin aşılanma ve antiviral ilaçlarla önlenebileceğine dikkat çeken Tüysüz, hastalığın en kötü döneminin genellikle ilk 3-4 gün olduğunu belirtti. Grip virüsünün ilk 24 saat ile 72 saat arasında bulaşıcı hale geldiğini ifade eden Tüysüz, bu nedenle bireylerin henüz hastalanmadan virüsü başkalarına bulaştırabileceğini söyledi.

Grip Aşısı ve Koruma

Tüysüz, mevsimsel gribin her yıl milyonlarca insanı etkilediğini ve çok sayıda hastane yatışına ve ölüme neden olduğunu vurgulayarak, "Hastalıktan korunmanın en iyi yolu grip aşısıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı, aşılanmanın önemini her yıl bir kez daha vurgulamaktadır," dedi. Grip virüsünün sürekli değişim gösterdiğini ve bu nedenle aşıların her yıl yenilenmesi gerektiğini ifade eden Tüysüz, "Aşılar güvenilir olmasına rağmen yüzde 100 korunma sağlamaz. Ancak kişiyi pek çok grip tipine karşı bağışıklık geliştirerek hasta olma olasılığını azaltır," diye ekledi.

Aşılanma Süreci

Tüysüz, çocukların da grip aşısı olabileceğini belirterek, "Çocuklar 6 aydan sonra aşılanabilir. 9 yaşına kadar 4 hafta arayla yılda iki doz aşı olmaları gerekmektedir. Yetişkinler için ise yılda tek doz aşı yeterlidir," ifadelerini kullandı. Ayrıca bazı durumlarda aşı yapılmaması gereken kişileri de hatırlatan Tüysüz, "Grip aşıları, 6 aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi olanlar ve aşının içindeki bir maddeye alerjisi olanlar için uygulanmamalıdır," dedi.

Risk Gruplarına Özel Uyarılar

Kış mevsiminde sağlığın korunması için özellikle risk grubunda bulunanların aşılanmasının önemine vurgu yapan Tüysüz, "Ülkemizde risk grubundaki kişiler için aşılar SGK tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır," şeklinde sözlerini tamamladı.

Grip hastalığına karşı alınacak tedbirlerin yanı sıra aşılanmanın öneminin altını çizen uzmanlar, toplum sağlığı açısından bu konuda bilinçlenmenin kritik olduğunu belirtiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER