© Royal Haber

Ramsay Hunt sendromu nedir?

Ramsay Hunt sendromu nedir? Belirtileri nedir? Tedavisi nasıldır, nasıl uygulanır? detaylar haberimizde..


Ramsay hunt sendromu zona hastalığının bir komplikasyonu olup, sinirde iltihaplanma ve hasara neden olarak yüz felcine sebebiyet veren nadir bir hastalıktır. 
Su çiçeği ve zona hastalığına sebebiyet veren Varicella- zoster virüsü, sinirlere yerleşerek, kasların uzun süre hareketsiz kalmasını sağlamaktadır. Yıllar sonra aktif hale gelerek Ramsay Hunt sendromuna sebep olmaktadır. Kulak kaslarına etkisi olan bu virüsün, işitme kaybına bile yol açmaktadır. 

Ramsay Hunt sendromu neden olur?
Ramsay Hunt Sendromunun nedeni suçiçeği etkeni olan varisella zoster virüsünün tekrarlayan aktivasyonudur. Daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerin bağışıklık sisteminde uyku halinde olan virüsün tekrar aktif hale gelmesiyle Ramsay Hunt Sendromu ortaya çıkar. Ramsay Hunt Sendromu kulaklardan birinin yakınındaki yüz sinirini etkileyen zona hastalığıdır. Bu virüs yüzü, dili ve iç kulağı etkileyen kafatası sinirleri (kraniyal sinir) olan yüz sinirinde (fasiyal sinir) yeniden etkinleştiğinde görülür.

Ramsay Hunt sendromunun belirtileri nelerdir?
-Deride ağrılı veziküller (küçük, içi dolu keseler)
-Ağızda yumuşak damak erozyonları ve ülserleri,
-Tat alma bozukluğu,
-Yüz bölgesinde şiddetli ağrı
-Ateş,
-Gözyaşı akması,
-İşitme sorunları, işitme kaybı
-Vertigo,
-Bölgesel lenfadenopati ( lenf bezinin yapısı ve boyutunun bozulması)
-Kulak ağrısı, kulakta çınlama
-Bir gözü kapatmada zorluk

Peki Ramsay Hunt sendromu nasıl tedavi edilir?
Ramsay Hunt Sendromu tedavisinde ana grupları antiviral ajanlar ve kortikosteroidler oluşturmaktadır. Bunların yanında, B vitamini kompleksleri, analjezikler ( ağrıyı dindirmek için kullanılan ilaçlar), narkotikler (ağrı hissi ve bununla birlikte gelişebilecek tabloları azaltmak için kullanılan ilaçlar), trisiklik antidepresanlar, karbamazepin ve kapsaisin gibi preparatlar ağrı tedavisinde kullanılabilir. Antiviral ilaçlar enfeksiyonu tedavi etmek ve semptomları azaltmak, kortikosteroidler sinir iltihabını azaltmak, ağrı kesiciler ağrıyı azaltmak, karbamazepin gibi ilaçlar inatçı ağrıyı geçirmek için verilmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER