Omuz ağrısı nedeni ve Omuz ağrısı tedavisi
SAĞLIKKas, tendon veya yumuşak dokuların zedelenmesi, ya da kış günleri üşütmeden meydana gelebilen Omuz Ağrısı'nın daha önemli hastalıklarında belirtisi olabilir. İşte Omuz Ağrısı'nın belirtileri ve tedavisi...
Kas, kemik, sinirler, atardamarlar, damarlar, çok sayıda bağ ve diğer destekleyici dokulardan oluşan omuz ve boyun bölgesi, bu bölgeleri etkileyen farklı koşullar nedeniyle ağrıyabilir. Omuz ağrısı basit bir darbe nedeniyle görülebileceği gibi, kalp krizi ve majör travma gibi hayati sorunların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Omuz Ağrısının Nedeni:
Omuz ağrısının en çok görülen nedeni kaslar, tendonlar ve omuz yapısını oluşturan diğer yumuşak dokulardaki zedelenmelerdir. Bu durum bölgeye alınan darbeler, ters hareketler veya omuza aşırı yük bindiren egzersizler neticesinde oluşur. Boyun bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmasının ağrısı omuza vurabilir. Omuz ağrısının daha ciddi nedenleri arasında ise; omurilik, kalp, akciğer ve mide bölgesinde bulunan bazı organlarda yaşanan sorunlar bulunmaktadır.
Üşütme:
Özellikle kış aylarında olabilen ve halk arasında ''yel girmesi'' olarak da tabir edilen ve genelde soğuğun sırt bölgesinden girmesiyle olur. Bu tip rahatsızlık kendisini hemen belli ederken, kas gevşetici gibi ilaçlar durumu hafifletebilmektedir.
Kalp Krizi:
Kalp krizinin en önemli belirtilerinden olan omuz ağrısı aynı zamanda boyun bölgesinde de kendisini gösterir. Bu tip omuz ağtrısı Kalp Krizi belirtisi demektir.
Tendonların Zorlanması:
Omuzu destekleyen tendonlar, ağır kaldırma, egzersizler, özellikle bir şey atmayı içeren sporlar nedeniyle incinebilir. Bunun sonucu olarak omuz hareket ettirildiğinde ağrılar oluşabilir.
Omuzun Ayrılması:
Köprücü kemiği (klavikula) ile kürek kemiği (skapula) arasında bulunan bağ darbe sonucu gerilebilir veya yırtılabilir.
Omurga İncinmesi:
Araba kazasında kafa ve omurganın şiddetle sarsılmasından ileri gelen travmalar omuzlarda ağrıya yol açabilir. Bu ağrılar genellikle omuz ve boyun bölgesinde kas spazmları ile birlikte görülür.
Tedivisi Nedir:
Ağrı için uygulanacak tedavi tamamen ağrının nedenine bağlıdır ve farklılıklar gösterebilir. Örneğin ağır bir egzersiz veya spor sonrası oluşan ağrılar için dinlenme, soğuk veya sıcak kompres faydalı olabilir. Masa başında çalışıyorsanız gün içinde aralıklarla omuz ve boyun bölgesi için esnetme egzersizleri yapabilirsiniz. Bunun dışında, yaralanmalar sonucu oluşan ağrılar için kortizon iğnelerinden, fiziksel tedaviye ve cerrahi müdahaleye kadar farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
İlginizi Çekebilir