© Royal Haber

İkinci El Otomobil Piyasasında Yer Yerinden Oynayacak!

Uzun yıllardır haciz sebebiyle yediemin otoparklarında bulunan araçlar, bu gün satışa çıkıyor. Sektör temsilcileri, bu büyük araç hacminin ikinci el otomobil piyasasında ciddi bir etkiye yol açabileceğini söylüyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Hacizli malların yedieminlerde çürümesinin önüne geçecek uygulamayı 1 Kasım’da başlatıyoruz" demişti. Yeni düzenlemenin nasıl işleyeceği ortaya çıktı.
Yediemin Otoparkı'ndaki icra ve haciz dosyası olan 700.000 aracın satışa çıkarılacağı iddiası gündeme düştü. Bu iddiaya göre bir kısmı ihale ve bir diğer kısmı da doğrudan 2. el piyasasına sunulacak olan araçlar ile piyasada %30'luk bir düşüş bekleniyor.

İhaleler Uyap Üzerinden Yapılacak
Araçların Uyap e-Satış platformu üzerinden ihale edilmesi bekleniyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve belirtilen teminatı yatırmak, bu ihalelere katılmak için yeterli olacak. İhaleye katılmak istemeyenler, yatırdıkları teminatı geri alabilecekler. Satın alınması durumunda ise kanunun belirlediği şekilde ödemeler gerçekleştirilerek araç devir alınacak.

Vergi Tahsilatı
Yapılacak olan düzenleme ile hem hurda araçların değerlendirilmesi hem de kullanılabilir durumdaki araçların satışı sağlanacak. Böylece devlet icraya verilen araçların üzerinde biriken yüksek miktardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni, borçlu da alacağını tahsil etmiş olacak. Piyasa hareketliğinden dolayı yastıkaltı tabir edilen birikimler ekonomiye kazandırılacak, tamir, bakım ve yedek parça gibi ihtiyaçlar sebebiyle de oto sanayi sektörü canlanacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER