© Royal Haber

ABD'de Yıllık Enflasyon 3,5 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

ABD'de yıllık enflasyon oranı, ekonomik toparlanma sürecinde istikrarlı bir düşüş sergileyerek 3,5 yılın en düşük seviyesine indi. Federal Rezerv'in uyguladığı sıkı para politikaları ve arz zincirindeki iyileşmeler, fiyat artışlarının yavaşlamasında etkili oldu.

ABD'de enflasyon, ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2,5 artış gösterdi ve son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, temmuz ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 2,9 seviyesindeydi. Ağustos ayında ise aylık enflasyon yüzde 0,2 azalarak olumlu bir gelişme sağladı.

Bu düşüş, ABD Merkez Bankası (Fed) üzerindeki faiz politikası baskısını artırdı. Piyasalarda, Fed’in 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı beklentisi güçlü bir şekilde devam ediyor. Bununla birlikte, 50 baz puanlık daha agresif bir faiz indirimi ihtimali de yüzde 35 olarak değerlendiriliyor. Ekonomistler, yıl sonuna kadar Fed’in toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesini öngörüyor.

Fed’in olası faiz indirimleri, ekonomik büyümeyi destekleme amacı güderken enflasyon baskılarını da hafifletme potansiyeline sahip. Faiz indirimlerinin, ekonomik toparlanma sürecine katkıda bulunması ve tüketici harcamalarını artırması bekleniyor. Uzmanlar, bu değişikliklerin ekonomi üzerindeki uzun vadeli etkilerini dikkatle takip ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER