© Royal Haber

Şok Rapor: Türkiye Organize Suçta Avrupa'nın Zirvesinde!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye'nin organize suçlar konusunda Avrupa'da birinci sırada yer aldığını ve artan suç oranlarının ciddi boyutlara ulaştığını açıkladı. Gökce, yaptığı açıklamada, "Küresel Organize Suçlar Raporu'na göre Türkiye Avrupa'da birinci, 193 ülke arasında ise 14'üncü sırada" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

İstanbul Ümraniye'de meydana gelen çatışmada şehit düşen polis memuru Şeyda Yılmaz için İPA Başkanı Gökce, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak Türkiye'deki artan suç oranlarına dikkat çekti. 27 yaşındaki genç polis memurunu kaybetmenin derin üzüntüsünü ifade eden Gökce, ülkedeki suç oranlarının son yıllarda yaşanan artışın bir sonucu olduğunu vurguladı.

Küresel Organize Suçlar Raporu'na göre Türkiye, Avrupa'da en yüksek suç oranlarına sahip ülke konumunda bulunuyor. Rapor, insan ticareti, silah kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti gibi suçlarda Türkiye'nin en kötü durumdaki ülke olduğunu ortaya koyuyor. Gökce, "2015 yılında 100 olan kasten öldürme suçlarına ilişkin dosya sayısı 2023'te 142'ye çıktı" diyerek, verilerin kaygı verici bir şekilde yükseldiğine dikkat çekti.

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'deki kasten yaralama, cinsel saldırı ve uyuşturucu madde imalatı gibi suçlarda da benzer bir artış gözlemleniyor. 2023 yılında, Türkiye Avrupa'da nüfusa göre en fazla mahkum ve tutuklu bulunan ülke oldu; her 100 bin kişiden 408'i mahkum veya tutuklu olarak kayıtlara geçti.

Uzmanlar, suç oranlarındaki artışın sebeplerine dikkat çekerek, "Uzun yargılama sürelerinin kısaltılması, suç işleyen kişilerin cezalandırılması ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Etkin, adil ve bağımsız bir yargının gerekliliğini vurgulayan Gökce, "Her zamankinden daha fazla bu tür bir yargıya ihtiyaç var" diyerek mesajını tamamladı.

Bu durum, toplumda infial yaratırken, güvenlik güçlerine yönelik saldırıların da arttığını gösteriyor. Yılmaz'ın şehit düşmesi, Türkiye'nin suç oranları ile ilgili ciddi bir mücadelenin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER