İlçenin Su Açlığını Dindirmek Zor
GÜNDEMu seviyesinin dibe vurduğu Muğla’nın Bodrum ilçesinde Mumcular Barajı’nda su iletimi kesildi. Konuyu değerlendiren Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Bodrum’un su açlığını gidermenin zor olduğunu söyledi.
Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Mumcular Barajı, barajda su kalmaması nedeniyle su iletimine kapatıldı. Bodrum’a su sağlayan diğer baraj Geyik Barajı’nda ise su seviyesi yüzde 8 civarına geriledi. İlçedeki su sorununu çözmek için Bodrum Belediyesi ihtiyaç sahibi hanelere su desteğinin yanı sıra su deposu dağıtımına başladı.
Su sorunuyla ilgili olarak Elips Haber’den Halide Tonga’ya değerlendirmelerde bulunan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Bodrum’da yaşanan su sıkıntısının olası sonuçları, önlem almak için yapılması gerekenleri ve yürütülmesi gereken su politikalarını anlattı.
Özellikle yaz aylarında Bodrum’da nüfusun 7-8 kat arttığına ve bu nüfusun su talebinin karşılanmasında yetersiz kalındığına dikkat çeken Yıldız, “Bodrum’un su sıkıntısı, mevcut su kaynaklarının bu talebi karşılamakta yetersiz kalmasından, mevsimsel artışın yönetilememesinden ve isale hattı gibi bazı hatalı mühendislik uygulamalarından kaynaklanıyor. Ayrıca Bodrum’un su dağıtım hatları bu yarımadada hızla artan nüfusa su temini için geniş bir alana yayılmış durumda. Bu da su temininde işletme ve bakımı zorlaştırıyor” dedi.
Bodrum’daki su sıkıntısının nedenleri
Bodrum’un mevcut su talebinin Geyik Barajı, Mumcular Barajı ve Milas Çamköy’deki yer altı suyu kaynaklarından sağlandığını anlatan Yıldız, “Bodrum’un su güvenliğini tehdit eden konular; Bodrum’a su temin eden bu barajlardaki su miktarlarının bu yıl olduğu gibi çok düşmekte oluşu, Bodrum’a su taşıyan isale hattında çok sık yaşanan sorunlar ve Çamköy-İkizköy arasının kömür madenciliğine açılmasıyla yeraltı suyunun azalması, Bodrum’un şehir şebekesindeki kayıp kaçak oranının yüzde 40 civarında tahmin edilmesi olarak sıralanabilir. Bunların yanı sıra Bodrum’da kullanılan yıllık su miktarının MUSKİ tarafından temin edilen suyun yaklaşık iki katı olması da bir başka tehdit unsuru olarak ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
“Su kalitesi düşecek, ekolojik sorunlar artacak”
MUSKİ’nin kayıtlarına göre Bodrum’a 2022’de verilen su miktarı 17,7 milyon metreküp olduğunu söyleyen Yıldız, “Ancak ilçenin su kullanımı birçok kaynakta yılda 35 milyon metreküp olduğu yer alıyor. Bu farkın önemli bir bölümünün sahildeki yeraltı suyu kuyularından aşırı çekimle elde edildiği öne sürülüyor. Bölgedeki yeraltı suyuna tuzlu su girişimi başlamış olup bu çekimlerin sürmesi halinde kirlilik iç kesimlere de taşınacaktır. Böylece su kalitesi düşecek ve çevresel ve ekolojik sorunlar artacaktır” diye konuştu.
Su sıkıntılarına karşı önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Yıldız, “su sıkıntısı bugün Bodrum öne çıktı ancak Datça ve Marmaris gibi turistik bölgelerimizde de yazın çok fazla artan nüfusun su talebini karşılayabilecek sürdürülebilir su politikasına ihtiyaç var. Ancak bu politika sadece bu ilçelere sadece ilave su kaynağı yaratmaktan geçmemeli. Su yönetiminde ve su kullanımında da yeni yaklaşımlara ihtiyaç var” dedi.
“Bodrum, hızlı gelişmesi ve artan turist sayısı, eğlence yaşamı ile su açlığı çok zor dindirilebilecek olan çok özgün turistik bir belde haline geldi” diyen Yıldız, “Bu nedenle Bodrum gibi çok özgün turistik bir beldeye, iklim değişikliğinin artacak olan etkileri dikkate alınmadan, su dağıtımı altyapısı yenilenmeden ve su talebi kontrol edilmeden temin edilecek olan ilave su için çevresindeki tüm kaynaklar yetersiz kalacaktır. Bu nedenle Bodrum’da yeni ilave su kaynakları planlanırken suyun daha verimli kullanılmasına yönelik talep yönetimi de mutlaka uygulanmaya başlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir