Yarım Çalışma Ödeneği!
GÜNDEM7 yıldır yürürlükte olan ama çok az kişinin bildiği asgari ücret tutarında ücret alma. İşte detayları.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, doğum yapan kadınlara çocuk sayısına göre 2 aydan 6 aya kadar yarım çalışma ödeneği veriliyor. Yarım çalışma ödeneği yeterince bilinmediği için 7 yıllık sürede sadece 41 bin 319 kişi yararlandı.
Kimler yarım çalışma ödeneği alabilir, bu avantajdan nasıl yararlanılabilir ve nelere dikkat edilmelidir? İşte detaylar...
İş Kanunu’na dayanarak doğum yapan kadın işçiler doğum öncesi ve sonrası 16 haftalık çoğul gebeliklerde 18 hafta rapor alabiliyor
Doğum izninin ardından çalışanlar yarı zamanlı çalışma talep edebilirler mi?
İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince; "Doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz."
Süt İzninin Süresi Ne Kadardır?
İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince; "Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır."
Süt İzni Toplu Olarak Kullanılır mı?
İş Kanunu 74’üncü madde gereğince süt izinleri günlük olarak kullanılmalıdır.
Doğum izni sürecinde izinler sırasıyla nasıl olmalıdır?
Doğumdan önce ve sonra toplam 16 haftalık doğum izni (Çoğul gebelikte 18 hafta)
Doğum izni sonrası 6 aylık süre içerisinde kullanılabilecek ücretsiz izin.
Doğum izni sonrası yarım çalışma imkânı; birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle kullanılabilir.
Doğum izni sonrası kısmî süreli çalışma.
Süt izni; günde 1,5 saat.
İlginizi Çekebilir