© Royal Haber

Uyku hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?

Uykunun, hayatımızı, sağlığımızı, ruh halimizi etkilediğini biliyoruz. Peki hayatımızı önemli ölçüde etkileyen uyku hakkında ne biliyorsunuz?

Uyku, vücudun dinlenmesini ve beyne bir gün önce aldığı bilgiyi işlemesini sağlar. 24 saatlik zamanda, belirli doğal dengesi vardır. Uyku sırasında vücut dinlenir. Kan basıncını korur, kalp atış hızını, vücut ısısını ve solunumu yavaşlatır. Fiziksel büyüme sürecininde devam ettirilmesi için bu süreçte beyin aktiftir.
Çoğu yetişkinin 7 ile 9 saaat arasında uykuya ihtiyacı varken, gençlerin ise her gece 8-10 saat uyuması gereklidir. 3-5 yaş aralığındaki çocukların uyku ihtiyacı ise yaklaşık 11-13 saattir. 
Uyku uzmanı Matthew Walker, "Uzun ve sağlıklı bir hayatınız olmasını istiyorsanız, akşamları iyi uyumaya gayret etmeniz gerekiyor" diyor. 
Peki kaliteli uyku için ne yapılmalıdır?
-Her gün aynı saatte yatın, aynı saatte kalkın.
Uyku düzeninizi oluşturun. Her gün aynı saatte yatmaya, her sabah aynı saaate kalkmaya özen gösterin.
-Odanızı karanlığa gömün
Vücudun biyoritminin düzenlenmesinde büyük önem taşıyan melatonin hormonunun salgılanması için karanlık bir ortamın sağlanması gerekir. Bu yüzden karanlık ortamda uyumayı ihmal etmeyin.
-Ortamı serin tutun
Dinlendirici bir uyku için beynimiz ve bedenimizin sıcaklığının normalden 1 derece daha düşük olması gerekir. Dolayısıyla yattığınız odanın ideal sıcaklığı 18 derece civarında olursa iyi bir uyku çekersiniz.
-Kahve gibi uyarıcıları azaltın
Kahve de bulunan kafein gibi maddelerin 12 saat vücutta kaldığı biliniyor. Bu nedenle uyumadan bir kaç saat önce kahve içmediğinizi düşünsenizde, erken saatte içtiğiniz kahvenin kafeini hala vücudunuzda kalıyor.
-Alkol tüketimine dikkat edin
Genel kanının aksine, alkol rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur diye bir kural yok. Aksine uykudan önce yüksek miktarda alkol tüketimi uyku kalitenizi çok ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir.

Bunların yanı sıra uyku dostu yiyeceklerde sizin rahat uyumanızı sağlar. Vücudun rahatlaması için içilen bitki çaylarının yanında, süt, ayran ve yoğurt gibi  proteini yüksek besinler de uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
-Papatya ve papatya çayı
-Lavanta ve lavanta çayı
-Ihlamur ve ıhlamur çayı
-Rezene ve rezene çayı
-Muz
-Süt
-Yoğurt ve ayran
-Kiraz
-Kabak çekirdeği
-Ceviz

Yukarıdaki yiyecek ve içecekler de dahil herhangi bir yiyecek ve içeceği uyku saatinizden en az 1-2 saat önce tüketmiş olmaya özen gösterin, dolu bir mideyle uyumaya çalışmayın. Mideniz dolu olduğunda hem vücudunuz yatarken konfor bulamayacak hem de uykuya dalmanız daha da zorlaşacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER