© Royal Haber

Yeni Araştırma Yayımlandı: Bilinenin Aksine Kahve ve Çay Kalp Sağlığına Faydalı!

Dünya genelinde sevilen içeceklerden kahve ve çayın, sağlığa zarar verdiği yönünde çeşitli iddialar bulunuyordu. Ancak son dönemde yapılan bir araştırma, bu içeceklerin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koydu. İşte detaylar...

Dünya genelinde sevilen içeceklerden kahve ve çayın, sağlığa zarar verdiği yönünde çeşitli iddialar bulunuyordu. Ancak son dönemde yapılan bir araştırma, bu içeceklerin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koydu. Çin ve İsveç'ten bilim insanlarının katıldığı çalışmada, İngiltere Biobank’ın verileri incelemek için aldı.

Araştırma, düzenli kahve ve çay tüketiminin hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riskini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Günde üç fincan kahve ya da çay içen bireylerin, hiç tüketmeyenlere göre bu hastalıklara yakalanma oranlarının %40'tan fazla düştüğü belirtildi. Çalışma, 300 binden fazla kişinin sağlık verilerini ortalama 11 yıl boyunca takip etti.

Kahve ve çay tüketen bireylerin, hiç içmeyenlere kıyasla daha iyi sağlık sonuçları sergilediği gözlemlendi. Araştırmacılar, kafein tüketenlerin kan testlerinde daha düşük iltihaplanma seviyeleri ve iyileşmiş insülin direnci bulguları gördü. Çin'deki Soochow Üniversitesi’nden epidemiyolog Xujia Lu liderliğindeki ekip, “Bu bulgular, orta miktarda kahve veya kafein tüketiminin kardiyometabolik sağlık üzerinde geniş kapsamlı yararlar sağlayabileceğini gösteriyor” dedi.

Sonuç olarak, bu araştırma kahve ve çayın sağlığa koruyucu etkilerini destekleyen önemli veriler sunuyor. Ancak bu sonuçların daha fazla araştırma ile doğrulanması gerektiği vurgulanıyor. Çalışma, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde okuyucuyla buluştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER