© Royal Haber

Üşüyor musunuz? Bu haberimiz tam size göre..

Yaz kış fark etmeden üşüyorsanız, Anemi hastası olabilirsiniz.

Anemi, halk arasında bilinen adıyla kansızlık, vücutta organ ve dokulara oksijen taşımak için yeterli miktarda kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkar.
Dolaşımda bulunan kan hücrelerinin sayısında azalma olduğunda kansızlık meydana gelir.
Kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumunun yanı sıra, demir eksikliği, B12 eksikliği ve folik asit eksikliğinden de kaynaklanır.
Anemi, dünya nüfusunun büyük küçük demeden yaklaşık %24,8'ini etkiler. Vücudun hayatta  kalabilmesi için kan hücrelerine ihtiyaç vardır. Kan hücrelerinin eksikliği, sağlık sorunlarına yol açabilir.
-Kolay yorulma ve enerji kaybı
-Özellikle egzersizle olan alışılmadık derecede hızlı ya da düzensiz kalp atışı
-Nefes darlığı
-Göğüs ağrısı
-Baş ağrısı
-Baş dönmesi
-Ciltte solukluk
-Bacaklarda kramplar
-Uykusuzluk gibi semptomların vücutta görülmesi, anemi hastalığı belirtilerindendir. 

Bazı anemi formlarının spesifik semptomları olabilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
-Demir eksikliği anemisi: Kağıt, buz veya toprak gibi garip maddeleri yeme isteği, kaşık tırnak olarak adlandırılan tırnakların yukarı doğru eğriliği, ağız köşelerinde çatlaklar
-B12 Vitamini eksikliği: Ellerde veya ayaklarda karıncalanma ve uyuşukluk, dokunma duyusu kaybı, sendeleyerek yürüme ya da yürümede güçlük, kollarda ve bacaklarda sertlik, sakarlık, bunama
-Kronik kurşun zehirlenmesine bağlı kansızlık: Diş etlerinde mavi-siyah çizgi, karın ağrısı, kabızlık, kusma
-Hemolitik anemi (Kronik kırmızı kan hücresi yıkımının neden olduğu anemi): Sarılık (cilt ve gözlerde sararma), kahverengi veya kırmızı renkli idrar, bacaklarda yaralar, bebeklik döneminde gelişimsel gerilik, safra taşı oluşumuna bağlı belirtiler
-Orak hücre anemisi: Yorgunluk, enfeksiyonlara duyarlılık, çocuklarda büyüme ve gelişmede gecikme, özellikle eklemlerde, karın bölgesinde ve uzuvlarda şiddetli ağrı atakları
-Aplastik anemi: ateş, sık enfeksiyonlar ve deri döküntüleri
-Folik asit eksikliği anemisi: sinirlilik, ishal ve pürüzsüz bir dil

Peki Anemi (Kansızlık) tedavisi nasıl yapılır?
Kansızlık tedavisinde kullanılan yöntemlerin başlıca hedefi, kanda bulunan kan hücrelerini çoğaltmaktır. Bu tedaviler şu şekilde sıralanabilir; 
-Demir eksikliği anemisi: Demir takviyeleri veya diyet değişiklikleri. Demir eksikliği kan kaybından kaynaklanıyorsa kanama bulunmalı ve durmalıdır.
-B12 eksikliğine bağlı anemi: Tedavi diyet takviyeleri ve B12 enjeksiyonlarını içerir.
-Talasemi: Tedavi folik asit takviyesi, dalağın çıkarılması ve bazen kan nakli ve kemik iliği naklini içerir.
-Kronik hastalık anemisi: Bu anemi tipi, kronik altta yatan ciddi bir durumla ilişkili olabilir. Spesifik bir tedavisi yoktur ve odak, altta yatan durumdur.
-Aplastik anemi: Hastaya kan nakli veya kemik iliği nakli yapılır.
-Orak hücreli anemi: Tedavide, oksijen desteği, ağrı kesici ilaçlar ve damar içi sıvı takviyesi yapılır. Bazen antibiyotik tedavisi, folik asit takviyeleri ve kan nakli gerekli olabilir.
-Hemolitik anemiler: Hastalar kırmızı kan hücresi yıkımını daha kötü hale getirecek ilaçlardan uzak durmalıdır. Hastaya kırmızı kan hücrelerine saldıran, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar verilir ve enfeksiyonlar tedavi edilir.

Nasıl beslenilmeli?
Eğer kansızlık vücuttaki demir düzeyinin düşüklüğünden kaynaklanıyorsa, bunun tedavisi için genellikle kişinin beslenme şeklini değiştirmesi ve ek vitamin alması gereklidir. 
Demir bakımından zengin gıdalar yeşil yapraklı sebzelerdir. Bunun yanı sıra bezelye, mercimek, erik suyu, özellikle erik, kayısı ve üzüm gibi meyvelerin kurutulmuş halleri, demir vitamininin çok olduğu besinlerdir.
B12 bakımından zengin besinler, kırmızı et, kümes hayvanları balık, yumurta ve süt ürünleridir. 
Folik asit bakımından zengin olan besinler ise ekmek, makarna, ıspanak, kuru baklagiller, yumurta, muz, portakal sayılabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER