© Royal Haber

Sosyal Anksiyete Nedir

diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Rahatsızlık diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme ve küçük düşme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Kişinin yaşamının pek çok alanında kaygı ve korkuya neden olarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Sosyal fobinin topluluk karşısında konuşmak, mevki olarak yüksek birisiyle buluşmak gibi bazı özel durumlarda görülen hafif tipi olduğu gibi hemen her sosyal etkileşimde kendisini gösteren daha ağır formları da bulunur. Sosyal fobisi olan bireylerden bazıları için market alışverişi, birisine yol tarifi sormak, güvenliğe selam vermek gibi günlük hayatın içindeki etkileşimlerde bile yoğun kaygı durumu yaşanabilir. Kendi kendine geçmeyen kronik seyirli bir rahatsızlıktır ve sadece bilişsel-davranışçı psikoterapi tedavisi ile rahatsızlıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Sosyal anksiyete olduğunu nasıl anlarız?
Sosyal fobinin fiziksel belirtileri arasında baş dönmesi (vertigo), kalp atışında hızlanma, kas gerginliği, mide bulantısı, nefes almakta güçlük, terleme, titreme, zihnin boş olduğunu hissetmek ve yüz kızarması sayılabilir. Sosyal fobinin bir başka belirtisi de çeşitli yaygın sosyal durumlardan kaçınmadır.

Sosyal anksiyete krizi nasil olur?
Sosyal anksiyete bozukluğu kişinin toplum içerisinde korku belirtileri göstermesine neden olur. Kişilerin sosyal durumlarda hissettikleri korku o kadar yoğundur ki uzaklaştıklarında bu korkunun ortadan kalkacağı hissine kapılabilirler. Sosyal kaygı bozukluğu genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar.

Sosyal anksiyete gecer mi?
Sosyal fobiler nadiren kendiliğinden kaybolurlar. Terapi tedavisi uygulanmadığı takdirde hastalık belirtileri (semptomlar) özellikle yetişkinlik döneminde kalıcı olur. Profesyonel bir tedavi uygulanırsa iyileşme ihtimali yüksektir.

Sosyal anksiyete neye sebep olur?
Sosyal fobiye sahip olan kişiler insanlarla iletişim kurmakta, yeni insanlarla tanışmakta ve sosyal toplantılara katılmakta zorlanmaktadır. Bu durumdan dolayı yargılanmaktan korku duyarlar. Sosyal fobi kalıcı ve kişiyi yıpratıcı olabilmektedir. Kişinin iş, okul ve aile ilişkilerini etkileyebilir.

Sosyal anksiyetesi olan biri ne yapmalı?
Sosyal fobinin tedavi edilmesi, bireylerin yaşam kalitelerini yükseltecektir. Sosyal fobinin tedavisinde en sık kullanılan yöntem psikoterapidir. Psikoterapi yöntemlerinden biri olan bilişsel davranışçı terapi ve EMDR Terapisi sosyal fobinin tedavisinde uzmanların en çok tercih ettiği yöntemlerdir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER