© Royal Haber

Kinoa'nın Yararları, Kinoa Nedir?

Süper Besin olarak adlandırılan ve içerisinde bulunan vitamin, mineral ve proteinlerle bir fincanının bile insanı hem doyurduğu hemde kilo verdirdiği Kinoa'nin faydaları ve özellikleri saymakla bitmiyor. İşte Süper Besin Kinoa hakkında bilinmesi gerekenler..

Güney Amerika’nın And Dağları’nda yetişen ve tarihi İnka’lara dayanan, görüntüsüyle tahıla andırmasına rağmen pancar ve ıspanağı andıran tadıyla Kinoa, bir anda Türkiye gündemine oturdu.
Nasa’nın Uzaya giden astronotlarına verdiği söylenen ve besin değerini nedeniyle tercih edilen Kinoa, Güney Amerika halkı tarafından da bu nedenle tercih edilmişken, günümüzde zayıflamak isteyenler ve formunu korumak isteyenler için adeta moda haline dönüştürüldü.

Kinoa Nedir:
Otsu bitki olarak değerlendirilen Kinoa, etli ve besleyici yapraklarının yanı sıra, salkım salkım açtığı çiçeklerle ve bu çiçeklerin zengin besin değeriyle oluşan minik tohumlara dönüşmesiyle İnsanlar için yenilebilen bir hale dönüşür. Kinoa’nın kıymetli tarafı bu tomurcuklardır.
100'den fazla çeşidi olan Kinoa’nın ticari olarak satılan kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere 3 türü vardır. Türkiye'de genellikle beyazı satılmaktadır.
Kinoa, vücudun temel protein ihtiyaçlarını 2 kat daha fazla karşılayan ve her türlü toprağa uyum sağlayabilme özelliğiyle kolay yetişebilen bir özelliğe sahiptir.

Kinoa'da Bulunan Vitaminler:
Yüksek oranda protein ve temel amino asitleri içermesi nedeniyle de fayda sağlayan Kinoa’nın bir çay fincanı boyutunda orta boy hamburgerden daha fazla protein yer alır. Bitkisel gıdalar arasında en fazla protein içeriğine sahip olmasıyla da dikkat çeken Kinoa, vücudun üretemediği tüm temel amino asitleri içermektedir. İçerdiği amino asit miktarının ete yakın olmasının yanı sıra, filizlendirilmiş kinoanın etten daha yüksek protein gücü bulunması bu tahılı özel yapıyor.  Vitamin, Mineral ve Lif İçeriği çok yüksek olan ve Kolesterol içermeyen Kinoa, A, B, C, D ve K vitaminlerine sahip olmasıyla da dikkat çekmektedir. Ayrıca kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bol miktarda lif içermektedir.

Kinoa’nın Faydaları:
Kinoa’da bulunan lif kabızlığa, demir ise kansızlığa iyi gelir. Kalsiyum kemik ve dişleri güçlendirir. İçerdiği süperoksit dismutaz enziminin yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır ve cildi yıpranmaya karşı korur. Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin hücreleri hırpalamasını engelleyerek kanser hastalığını da önlemiş oluyor. Ayrıca içeriğindeki lignin pek çok kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermekte ve kalbi güçlendirmektedir. Kuersetin ise antioksidandır ve aynı zamanda bahar alerjilerine karşı destek sağlar. Adet sancısına, magnezyum eksikliğine, diyabete ve yüksek tansiyona da iyi gelen kinoa neredeyse her derde devadır. Kinoanın yağ oranı düşüktür. Besleyici değeri yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan ve kolay hazmedilen bir besindir. Bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubundakilere uygun bir besindir. Yüksek protein içeriğiyle vejetaryen ve veganlar için çok değerli bir alternatif besindir.

Kinoa Nasıl Tüketilir?
Kendine özgü bir aroması bulunan Kinoa, hafif ve lezzetli tadı nedeniyle bulgur ve pirincin yerine kullanılabilmektedir. Kinoa Pilavı yapılabilir veya çorbalara koyulabilmektedir. Garnitür olarak yemeklere eklenilebilir. Haşladıktan sonra salatalara konulabilir.  Sebze, et ve tavuk gibi yemeklere de katılması uygun görülmektedir. Ekmek, kek ve kurabiyelerde, pilavlarda ve dolma içlerinde kullanılabilen Kinoa, Süt ile haşlayıp veya kavurup irice dövdükten sonra müslilere eklenilebilir.
Un haline getirilip pasta, kek, kurabiye ve hamur işlerinde kullanabilir. Ayrıca Kinoa tohumları çimlendirip bu filizleri salata ve soğuk yemeklerde de kullanabilir.

Kinoa'nın Besin Değeri:
Besin değeri olarak 100 gram Kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir. Bir çay fincanı Kinoa’da bir orta boy hamburgerden daha fazla protein vardır. Bitkisel gıdalar arasında en yüksek protein içeriğine sahip olan Kinoa süper besin olarak adlandırılmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER