© Royal Haber

Havalimanlarında maymun çiçeği alarmı! 11 ülkeden yapılan uçuşlara sıkı takip

Dünya, Kongo'da patlak veren ve hızla yayılan maymun çiçeği virüsü salgınıyla karşı karşıya. Türkiye'de henüz vaka görülmemiş olsa da önlemler artırılıyor. Özellikle İstanbul Havalimanı'nda, hastalığın yoğun görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 ülkeden gelen uçaklar ile Türkiye'ye giriş yapan yolcular yakın takibe alındı. Sağlık yetkilileri, salgının yayılmasını önlemek için tedbirleri sıkılaştırarak önlemler alıyor.

Dünya, Kongo'da patlak veren ve hızla yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle endişe içinde. Virüs henüz Türkiye'de görülmemiş olsa da, bazı haber siteleri ve sosyal medyada manipülatif bilgiler yayılmakta. Avrupa'da da ortaya çıkan virüsle ilgili olarak Türkiye'de önlemler artırılmış durumda.

Maymun çiçeği virüsü, Afrika'da Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika'da da tespit edildi. İstanbul Havalimanı'nda, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 ülkeden gelen uçaklar ve yolcular titizlikle izleniyor.

İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, DSÖ'nün hastalığı küresel acil durum ilan etmesinin ardından uçuşları izlemeye aldıklarını belirtti. Havalimanında 7/24 görev yapan bir sağlık ekibi bulunduğunu ve denetimlerin titizlikle yapıldığını vurgulayan Kavak, Kongo'dan gelen uçakların kapısına kadar giderek sorgulama yaptıklarını ifade etti. Şüpheli durumlarda gerekli kontroller yapılıyor ve şu ana kadar İstanbul Havalimanı'nda herhangi bir maymun çiçeği vakası tespit edilmedi.

Dr. Kavak, maske takma zorunluluğu gibi iddiaların asılsız olduğunu ve DSÖ'nün virüsün şu an için salgına dönüşme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Kavak, korunmanın en iyi yolunun yakın temastan kaçınmak ve lezyonları olan kişilere çıplak elle dokunmamak olduğunu vurguladı.

Ayrıca, çiçek aşısının %95 koruyucu olduğuna ve maymun çiçeği virüsüne karşı aşılamanın hızlandırıldığına dikkat çekti. Havalimanında maske ve eldiven takma zorunluluğunun olmadığını belirterek, sosyal medyada ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER