© Royal Haber

Elektronik Sigara'nın Zararları Nelerdir?

Bağımlılık yapan ve içerisinde nikotin olan bir sıvının ısıtılarak aerosol ( Bir sıvı ya da katının gaz ortamında dağılması) üretmesiyle oluşur

Elektronik sigaradaki sıvının içinde propilen, glikol, gliserin, nikotin ve aromalı maddeler içerir. Nefes verildiğinde ise çıkan buharı diğer kişiler soluyabilir. Elektronik sigaranın birçok farklı boyu ve şekli vardır. Elektronik sigaranın; pili ısıtma sistemi haznesinde bulunur.  Akciğer hastalıklarına neden olan kimyasal nikel, kalay, kurşun, diasetil gibi zararlı maddeler içinde barındırır.

Elektronik Sigaranın Yol Açabileceği Sorunlar

-Patlamış Mısır Hastalığı
Diğer adıyla Bronşitolitis Obliterans olarak bilinen bu hastalık, elektronik sigara dumanı işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir. Bu belirtiler şunlardır; Akciğer hastalığı, ateş, öksürük, kilo kaybı, gece terlemeleri, nefes darlığı gibi belirtilerdir.

-Bağımlılık Yapma
Normal sigara gibi Elektronik sigarada içerisindeki nikotin içeriğinden dolayı bağımlılık yapma etkisi oldukça fazladır. Nikotin, beyinde dopamin salınmasına neden olarak ödül sistemini harekete geçirir ve bundan zevk duyulmasını sağlar. Elektronik sigara kullanan kişiler zararlarını oluşturacağı yüksek riskleri bilse de kullanmaya bağımlı oldukları için devam ederler.

-Kısırlığa Neden Olma
Elektronik sigara bilimsel çalışmalara göre erklerde düşük sperm sayısına neden olabilir. Bu durumdan dolayı hamilelik düşünen çiftler üzerinden olumsuz etkilere yol açabilir. Ayrıca elektronik sigara, yumurta kalitesini de etkileyerek kullanmayanlara oranla 10 kat daha fazla kısırlık görülmesine neden olabilir.

-Hamile Kalmak
Elektronik sigara kullanan kadınlarda ise menopoz, çocuğu düşürme ve sağlıklı doğum riskini etkileyen birçok faktörü etkiler. Ayrıca kullanımı nikotin etkisiyle kadınlarda yumurtalık hücrelerini etkileyerek doğal yoldan hamile kalmayı zorlaştır. Hamilelikte sigara kullanan kadınlar ise bebeğin gelişimine zarar verir. Doğacak çocukta beyin gelişiminde, felç geçirme, DNA hasarı ve kalp krizi gibi kritik hastalıkları da beraberinde getirmektedir.

-Diş Sağlığını Bozma
Normal sigarada olduğu gibide Elektronik sigarada diş sağlığını bozduğu görülmektedir. Görülen etkilerden bazıları şunlardır; Bakteri üretimi, ağızda kuruluk, genel tahriş, iltihaplı diş eti, hücre bölümü ve bunlar gibi daha çok olumsuz yönde etkisi vardır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER