© Royal Haber

Çiftçi Borçlarına Yapılandırma Fırsatı

1991 Yılından kalan çiftçi borçları için müjdeyi Bakan Faruk Çelik verdi. 42 bin çiftçiyi alakadar eden durumla ilgili olarak Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 519 milyon, Ziraat Bankası’nın 400 milyon liralık alacağı yeniden yapılandırılacak ve 5 yılda ödeme imkanı sağlanacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hükümet adına açıklama yaparak 42 bin çiftçiyi alakadar eden yaklaşık 1 milyar liralık borcun yeniden yapılandırılacağını ve taksitlerin 5 yıla dağılabileceğini belirtti.
Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borcu bulunan 32 bin 87 çiftçinin 519 milyon liralık vadesi geçmiş kredisi ve 10 bin çiftçinin Ziraat Bankası'na yaklaşık 400 milyon liralık borcunun yeniden yapılandırılacağını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde yapılandırılacak borçlar içerisinde çiftçinin 1991'den kalma borçlarının da bulunduğunu ifade etti.
Hazırlanan kanun taslağı kapsamındaki 1991-2016 yılları arasındaki dönem incelendiğinde, kurumun yaklaşık 32 bin 87 ortağından ve müşterek kefaletten dolayı 63 bin kişi olmak üzere toplamda faiziyle birlikte 519 milyon 657 bin 488 lira vadesi geçmiş kredi alacağı yeniden yapılandırılacak. Hazırlanan tasarı yasalaştığı takdirde kurumun vadesi geçen alacaklarının büyük bir kısmı Hazine destekli olarak yapılandırılabilecek ve bu durum çiftçiye büyük avantaj sağlayacak.

Yüzde 3 Faiz:
Borcun temerrüde düştüğü tarihten yapılandırılmasına kadar üreticiye yüzde 3 faiz uygulanacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Yapılandırmada yatırım kredileri için geçerliliği bulunan tarımsal cari faiz oranının yarısını üretici, yarısını da Hazine Müsteşarlığı karşılayacak" dedi. Çelik, yapılandırmaya esas tutarın defaten veya ilk taksiti başvuru süresi sonuna kadar, izleyen taksitleri Kasım 2018'den başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödeneceğine işaret ederek, borcun 5 yıl yapılandırılabileceğinin altını çizdi.

Faizsiz Taksitlendirme:
Yapılandırmada yatırım kredileri için de o tarihte geçerli olan tarımsal cari faiz oranının uygulanacağına dikkat çeken Çelik, yapılandırmaya esas tutarın defaten ödenmesi halinde taksitlendirme faizi uygulanmayacağını vurguladı. Çelik, "Örneğin şu anda yüzde 11 olan tarımsal cari faiz oranının yüzde 5,5'i çiftçi, yüzde 5,5'i de Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanacak" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER