Çağın hastalığı: TikTok
GÜNDEMGünümüzde 7'den, 70'e her vatandaşın kullandığı tiktok uygulaması nedir? Nasıl kullanılır?
TikTok ya da Çin'de bilinen adıyla Douyin, ilk çıkan Musical.ly bazında uygulamaya koyulan, video oluşturma, paylaşma ve canlı yayın açma imkanı sağlayan sosyal medya uygulamasıdır. 2016 yılının Eylül ayında ByteDance tarafından piyasaya sürülmüştür. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.
Kullanıcıya müzikal, dans, komedi, oyunculuk, dudak senkronizasyonu ve diğer türlerde, kısa videolar üretmesine olanak sağlayan uygulama, 150 ülkede 1 milyar kullanıcı barajını aşmıştır.Daha sonra TikTok, 2017 yılında Çin anakarası dışındaki çoğu pazarda iOS ve Android için piyasaya sürüldü. 2 Ağustos 2018'de başka bir Çin sosyal medya hizmeti olan musical.ly ile birleştikten sonra dünya çapında kullanılabilir hale geldi. Şu an TikTok ile dünya çapında rekabet yaratan hizmetler YouTube Shorts ve Instagram Reels uygulamalarıdır.
Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan Tiktok, yararlı mı? Yoksa zararlı mı?
TikTok zararlı mı? Yararlı mı?
Elbetteki internetin doğru kullanıldığında yararlı birçok faydası bulunmakta. Ancak ülkemizde son dönemde oldukça tiktok yayınları öne çıkıyor. Genci, yaşlısı demeden hemen hemen herkesin kullandığı bu sosyal medyanın yararlı olduğundan daha çok zararlı olduğu düşünülmekte. Tiktok'a 8 Şubat akşamı ila 9 Şubat sabahı kısa süreli olarak Türkiye'de erişilemedi. Çoğu kaynak, kesintinin Gaziantep-Kahramanmaraş depremleri hakkında manipülasyon yapılmasını engellemek için konulan bir erişim yasağı olarak değerlendirirken ikincil kaynaklar ise Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinin farklı sebeplerinden dolayı erişim yasağı geldiğini değerlendirmektedir.
TikTok'un yasak olduğu ülkeler ve nedenleri
TikTok, ilk olarak 223 diğer Çin uygulamasıyla birlikte 29 Haziran 2020' de Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından Hindistan'da tamamen yasaklandı. Yasak Ocak 2021'de kalıcı hale getirildi. Daha sonra Endonezya ve Bangladeş'te aralıklı olarak engellendi. 11 Ekim 2020'de ise platformdaki içeriklerin beğenilmemesi ve sorunlara uymadığı gerekçesiyle Pakistan'da da tamamen engellendi.
İlginizi Çekebilir