© Royal Haber

Apandisit Belirtileri Nelerdir ?

Kalın bağırsağın tıkanması ve iltihaplanmasıyla meydana gelen Apandisit, dikkat edilmediği ve zamanında tedavi edilmediği taktirde ölüme kadar yol açar.

İnsanların karın ağrısı diyerek düşündükleri bazı rahatsızlıkların Apandisit olabilme riski mevcut. Belirtileriyle ilgili yapılacak küçük tetkikler sonrasında ortaya çıkan sonular Apandisit iltihaplanmasıyla ilgili kararlar verebilir. Doğru teşhis ve zamanında müdahale edilmediği taktirde ölüme kadar yol açabilen bu hastalığın tedavisiyse çok kolay.
Apandis patlaması hayatı tehdit eden, önemli bir sağlık sorunu olduğu için karın bölgesinde şiddetini arttıran, uzun süre devam eden ağrılar için bir sağlık kuruluşuna gidilerek muayene olunmalıdır.

Apandisit Nedir?:
körbağırsak üzerinde apandisin denilen bölümün iltihaplanması ile oluşan ve şiddetli ağrı ile seyreden ciddi bir enfeksiyon hastalıktır. Apandis patlaması hayatı tehlike yaratan bir sorundur ve bu nedenle kişinin acilen hastaneye yatırılması gerekir. Yangın tedavisi iltihaplı apandisin kesilip çıkarılması şeklindedir. Apandisitin belirtileri, karın ağrısı (kasıklarda ve bacağın vücutla birleştiği noktalarda) ve mide bulantısıdır.

Apandis Ne Taraftadır:
İnce bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği yerin alt tarafında kalan yedi santim uzunluktaki bağırsak parçası olan körbağırsağın apandis adı verilen 7-12 santimlik, içi boş çıkıntısının iltihaplanmasıdır. Apandisit bir bakteri iltihabıdır ve 10-30 yaşları arasında çok sık görülür.

Apandisit Belirtileri:
- İştah kaybı
- Mide bulantısı
- Ağrılar başladıktan hemen sonra kusma
- Karın bölgesinin şişmesi
- Gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal
- Gaz çıkarmakta zorlanma
- Ateş
- Rektum bölgesinde ağrı

Apandisit Nasıl Anlaşılır?:
* Karnınıza hafifçe bastırın. Dokunmak bile özellikle karnın sağ kısmında ağrıya neden oluyorsa doktorunuzu aramanız gerekir.
* Karın bölgesine bastırdığınızda bu bölge normalden daha sert ya da şiş hissediliyorsa (ağrıyla birlikte) apandisit olabilir.
* Apandisit ağrısı yürümenizi zorlaştırabilir. Ayağa kalkın ve yürüyün, yürürken dahi ağrı yaşıyorsanız bunun nedeni apandis iltihaplanması olabilir.
* Ek olarak fetüs pozisyonunda kıvrılarak yatmak ağrıyı hafifletiyorsa ağrı büyük ihtimalle apandisit yüzünden oluşuyordur.
* Nedeni ne olursa olsun bu ağrılar geçmiyorsa ve şiddetleniyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmeniz önerilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER