Böyle bir çalışma ortamında işçiler, kaza sonucunda fiziksel olarak zarar görebilmektedirler. Ölümle sonuçlanan kazalara dahi potansiyel tehlike oluşturan bu koşulların yüksek emniyet düzeylerinde ve sağlıklı olarak çalışabilmelerini sağlamak sadece işçiler için değil, işverenler için de önemlilik arz eder. İşte OSGB, yani Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, 2009 tarih ve 27417 sayılı yönetmelik kapsamında faaliyet edecek olan özel kuruluşlarla ilgili yetkilendirme esasları ve faaliyetlerini ilgilendiren düzenlemelerdir.
OSGB Neden Gereklidir?
Son dönemlerde sıkça yaşanan iş kazalarıyla ilgili yasal düzenlemelerinin gerekliliklerini göz önünde bulundurduğumuz vakit, OSGB nedir açıklamasıyla da karşılaşıyoruz. Zira bu kazalar sonucu birçok işçi sakat kalmakta, ciddi fiziksel yararlanmalara maruz kalmakta, kimyasal nedenli çevresel etkenlerle mevcut sağlığını yitirmekte ve hatta bu tür kazalar ölümle sona erebilmektedir. OSGB, ilk başlıkta belirttiğimiz yasa kaynağına müteakip düzenlemeleri kapsayan yükümlülüklere sahiptir. Bu yükümlülüklerse İş güvenliği kavramını öne çıkartmakta, yasada belirtilen meslekleri icra eden firmaların iş tehlikeleri başta olmak üzere tüm fonksiyonlarını denetleyen bir kapsamı içine alır. Bu tür denetimlerde ise iş kazalarını önlemek, sürdürülen faaliyetlerin sorunsuz devam etmesini sağlamak, işçi sağlığını olumsuz etkileyen fiziksel veya çevresel etkenlerin tehlikelerini minimuma indirgemek ve işçilere daha rahat bir çalışma koşulları oluşturmak amaçlı profesyonel, titiz metotlar yerinde uygulanır.
Güncel Kanunla Birlikte Kimler OSGB Hizmeti Almak Zorundadır?
Belli başlı koşulları taşıyan firma sahipler OSGB nedir cevabını bilmek ve güncel hukuki şartlarını kavramak zorundadırlar. Zira 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen OSGB hizmet alımı, SSK´lı olarak 1 kişi çalıştıran işletmeler için dahi geçerli olacaktır. Önceden sadece tehlikeli sınıfta iş faaliyeti gören işletmelerin işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ile İşyeri Sağlık Güvenlik Birimi alması ve OSGB hizmeti alması gereken bu zorunluk, 1 Temmuz 2017 itibariyle 1 kişiden fazla çalışanı olan tüm işletmeler için geçerli olacaktır.
Yorum Yazın