Kayseri mutfağı beş bin yıllık tarihi ve yaşayan medeniyetler sayesinde mutfağı zenginleşen yöresel tatlardan oluşuyor. Genellikle et ve hamur işlerinden oluşan bu mutfak, yiyenlerin beğenisini kazanıyor. Köklü ve eski bir tarihe sahip olmasının yanı sıra, bulgur ve sebze yemekleri de Kayseri mutfağında bulunan lezzetler arasında. Peki yolunuz bir gün Kayseri'ye düşerse ne yemelisiniz?
Kayseri denilince akla elbette mantı gelir. Kenine has özellikleriyle önde gelen Kayseri mantısının yanında, Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı da Kayseri lezettleri arasındadır.
Kayseri Mantısı
Kayseri mantısı, ülkenin her yerinde bilinen ve oldukça sevilen bit tattır. Hemen hemen her yöreye göre farklı mantı yapılsada Kayseri mantısı başkadır. Kayseri mantısı denilince akıllara bir kaşığa 40 mantı sığdırmak gerektiği söylenir.
Kıymayla iç harç hazırlanarak yapılır. Hamuru elde açarak küçük kareler elde edilir. Belirli bir miktar hamur içine konur ve sıkılarak hamur yapıştırılır. Sulu ya da susuz şekilde tercih edilir. Sulu pişirmek isterseniz nohutlu tercih edebilirsiniz. Ya da suda haşlayıp sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile tercih edebilirsiniz.
Kayseri Pastırması
İlk olarak 17.yy'da yapılmaya başlandığı tahmin edilen dünyaca ünlü pastırma, çemenli ve çemensiz olmak üzere iki şekilde tercih edilir. Ama meşhur Kayseri pastırması çemenli olur. Ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilir. Sabah, öğle, akşam ne zaman istenilirse tüketilebilen bir besindir. Yapımı zahmetli, yemesi keyiflidir.
Pöç yemeği
Pöç denen kısım yani dana kuyruğu anlamına gelen, Kayeri'ye has lezettiyle pöç kebabı olarakta bilinen bir et yemeğidir.
Güveçte yapılan bu yemek ortalama 3 saat gibi bir zaman diliminde pişirilir, ardından etin suyuyla da pilav yapılır.
Yağlama
Hamurun ve kıymanın buluşmasının en nadide lezettidir. Diğer yörelerde de sık sık yapılan bu yemek son hali ile lahmacuna benzetilir.
Kurşun Aşı
Kayseri'de sulu yemek denilince akıllara Kurşun Aşı gelir. Yapımı biraz zahmetlidir. Dana etinden misket büyüklüğünde bulgurlu köfte hazırlanarak yapılır. Doyurucu ve lezzetli bir ana yemektir.
Kayseri Tiridi
Hem görüntüsü hem lezzeti olarak Kayseri'ye geldiğinizde mutlaka yemeniz gereken bir lezzettir. Birçok yörede yapılır. Tercihen kırmızı etten yapılır ancak tavuk etide kullanılır.
Çiriş Yemeği
Kayseri ve Erzurum yöresinde bulunan çiriş otuyla yapılan bir lezzettir. Mevsiminde tüketilen bir yemektir. Çiriş otu yabani pırasa olarakta bilinir. Yemek yapılırken isteğe bağlı olarak pirinç ve bulgurda ilave edilebilir.
Cıvıklı
Kayseri'ye geldiğinizde adını ilk duyacağınız yemekler arasında Develi Cıvıklısı'dır. Hamur işi olan bu lezzet, etli ekmek anlamına gelmektedir. Kayseri'nin Develi ilçesinde daha çok yapıldığından ismini buradan alır. Birçok yörede yapılsa da ana vatanı Kayseri'dir.
Örgülü Pilav
Misafir sofralarının baş yemeği olarak Örgülü Pilav akıllara gelir. Hem görüntüsü, hem lezzetiyle Kayseri dışından da bilinen bir yemektir. İsmini pişirildikten sonra üzerine konulan şerit şeklindeki görüntüsünden alır. Evlerde rahatlıkla pişirilebilir. Kayseri'de ev ziyaretlerinizde rahatlıkla bu pilavla karşılaşabilirsiniz.
Tahinli Yaprak Sarması
Kayseri'nin buram buram tarih kokan ilçesi Talas'a özgü bir yemektir. Bilinen yaprak sarmasının aksine farklı olan özelliği iç harcıdır. Kendine has lezzetiyle hoş kokusu ve farklı damat tadı vardır.
Kayseri Katmeri
Anadolu'da birçok yerde yapılan bu lezzetin farkı şekerli ve şekersiz olmasıdır. İsteye bağlı olarak üstüne tahin dökülerekte servis edilir.
Çemenli Ekmek
Çemen Kayseri'de sadece pastırma için kullanılmaz. Farklı baharatlar kullanılarak hazırlanan çemenli ekmeği fırınlarda bulabilirsiniz.
Peki Kayseri'ye özgü sadece yöresel yemekler mi vardır? Elbette hayır.. Tatlıları da oldukça sevilir. En meşhur tatlıları Nevzine, Aside ve Yoğurt tatlısıdır.
Nevzine Tatlısı
Genellikle özel günlerde tercih edilen bu tatlı, tereyağı, sıvı yağ, un, sirke, tahin ve ceviz kullanılarak yapılır. Ayrıca şerbet hazırlanır. Kız isteme ya da bayram gibi özel günlerde tercih edilir.
Aside Tatlısı
Farklı şehirlerde de yapılır. Un helvasına çok benzemektedir ama Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Sıcak veya soğuk olarak tercih edilir.
Yoğurt Tatlısı
Yoğurt tatlısı da her yörede yapılan ve oldukça sevilen tatlılar arasındadır. Adından da bilineceği üzere bol yoğurt kullanılarak yapılır. Diğer yörelerden farklı olarak Kayseri'de yapılan bu tatlı da irmik kullanılmaz.
Yorum Yazın