Besin yönünden zengin gıdalar, kadınların yoğun yaşamları için enerji sağlar ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Sağlıklı bir beslenme planı düzenli olarak tam tahıllı ekmek, kepekli tahıl gevreği, tam buğdaylı makarna, kahverengi pirinç veya yulaf gibi en az üç gram tam tahıl tanecikleri, süt, yoğurt veya peynir gibi az yağlı veya yağsız süt ürünleri olmak üzere üç porsiyon, yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurta, fasulye veya bezelye, fındık ve tohumlar gibi yiyecekler, dondurulmuş veya şeker eklenmemiş, konserve olmayan iki porsiyon taze meyve, dondurulmuş veya konserve tuz eklenmeden hazırlanmış iki buçuk porsiyon taze sebzeyi içerir.
Demir Açısından Zengin Gıdalar
Menopoz öncesi kadınlarda demir, sağlık ve enerji düzeylerinin anahtarlarından biridir. Demir sağlayan gıdalar arasında kırmızı et, tavuk, hindi, balık, lahana, ıspanak, fasulye, mercimek ve bazı yemeye hazır tahıllar bulunur. Bitki bazlı demir kaynakları, C vitamini açısından zengin gıdalarla yenildiğinde vücudunuz tarafından daha kolay emilir.
Kadınlar doğurganlık çağına geldiğinde, doğum kusurları riskini azaltmaya yardımcı olmak için yeterince folik asit tüketmeleri gerekir. Hamile olmayan kadınların gereksinimi günde 400 mikrogramdır. Turunçgiller, yapraklı yeşillikler, baklagiller ve bezelye gibi doğal olarak folik asit içeren yeterli miktardaki yiyecekler B vitamini alımını artırmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kahvaltılık gevrekler, bazı pirinçler ve ekmekler gibi folik asitle zenginleştirilmiş birçok besin de vardır
Günlük Kalsiyum ve D Vitamini Gereksinimleri
Sağlıklı kemikler ve dişler için, kadınların her gün çeşitli kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketmesi gerekir. Kalsiyum kemikleri güçlü tutar. Kemiklerin zayıfladığı ve kolayca kırıldığı kemik hastalığı olan osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur. Kalsiyum bakımından zengin bazı gıdalar, az yağlı veya yağsız süt, yoğurt ve peynir, sardalye, meyve suları ve tahıllar dahil kalsiyum takviyeli gıdaları içerir. Yeterli miktarda D vitamini önemlidir ve kadınlar büyüdükçe hem kalsiyum hem de D vitamini ihtiyacı artar. İyi D vitamini kaynakları, somon, yumurta ve müstahkem yiyecekler, bazı yoğurtlar ve meyve suları gibi içeceklerdir. Kiloyu her yaşta kontrol altında tutmak için kadınlar ilave şeker, doymuş yağ, alkol ve fazla kaloriden kaçınmalıdır. Kilo kontrolü için alkolsüz içecekler, şekerleme, kurabiyeler, hamur işleri ve diğer tatlılar dahil olmak üzere şekerli içecekleri sınırlayın. Eğer içki içmeyi tercih ediyorsanız ve yasal yaş sınırına uyuyorsanız, günde bir içki ile alkol almayı sınırlayın. Az yağlı veya yağsız süt ürünleri ve yağsız proteinler yerine tam yağlı muadilleri tercih edin. Fasulye ve mercimek gibi daha fazla bitkisel proteinli besinleri diyetinize ekleyin.
Kadınlar genellikle daha az kas, daha fazla vücut yağına ve fiziksel olarak erkeklerden daha minyon olduklarından, sağlıklı bir vücut ağırlığı ve aktivite seviyesini korumak için daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar. Fiziksel olarak daha aktif olan kadınlar için daha fazla kalori gerekebilir. Fiziksel aktivite, kadının sağlığının önemli bir parçasıdır. Düzenli aktivite kilo kontrolü, kas gücü ve stres yönetimine yardımcı olur. Kişinin ideal vücut oranlarına ulaşmasında ve sağlıklı bir hayat sürdürmesinde gerekli olan besinleri düzenli olarak takviye etmesi gereklidir.
Yorum Yazın