Gelişen teknoloji, çoğu zaman fayda gösterse de kullanım alanlarına göre tehlikeli bir hale gelebilir. O uygulamalardan biri de Deepfake.. Peki yararlı işlere imza atılan bu teknoloji, nasıl zararlı hale geliyor? Deepfake nedir?
Deepfake nedir?
Deepfake, yapay zeka uygulaması olarak kişilerin sesini ya da görüntüsünü kullanarak farklı içerikler üretilmesini sağlıyor. Bu kulağa hoş gelse de aslında kişiler için büyük tehlike oluşturuyor. Başta dolandırıcılık olmak üzere, kötü amaçlar için kullanılan Deepfake'den korunmanın yollarını vatandaşlar merak ediyor.
Ses ve görüntüleri kullanarak yeni içerikler üretken yapay zeka (Generative AI) dolandırıcılık için de yeni bir çağı başlatmış gibi görünüyor. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, şüpheli görünen e-postalar yakınlarınıza aitmiş gibi gösterilebilir ya da sesleri kullanılarak sizi arayıp para isteyebilir daha da kötüsü rıza dışında üretilen videolardan kazanç sağlayabilirler. Kaldı ki bu suç oranları gün geçtikçe artıyor.
Elbette ses ve görüntüyü taklit eden bu tarz tuzaklara karşı araçlar geliştirilse de sanırım teknolojide ki bu ilerlemelerin önüne geçilemeyecek.
Peki Deepfake nasıl kullanılıyor?
Deepfake, kullanım alanları genişleyen ve gün geçtikçe çeşitlenen yapay zeka uygulamasıdır. Kötü yanlarından bahsettik ancak günümüzde iyiye kullanımları da oldukça şaşırtıyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) University of California San Francisco ve Berkeley'den araştırmacılar bu yaz 18 yıldır felçli olan bir hastanın, beyin implantı ve yapay zeka yardımıyla ilk kez "konuşmasını" sağlamıştı. Umut veren yanları da olsa Deepfake yeni bir dönemi başlatacağa benziyor. Deepfake'in finansal suçlarda kullanımı, saldırıların hedef kitlesinin sadece dijital okur yazar nüfus olmadığını göstermesi açısından önemli bulunuyor.
Deepfake'te kimler hedef olabilir?
Sosyal medya ya da internette, seslerine veya görüntülerine kolaylıkla erişim sağlanılabilecek ünlüler, fenomenler ya da içerikleriyle para kazananlar deepfake kurbanı olabilirler. Özellikle rıza dışı videoların üretimi açısından kadınlar daha çok tehtit altında. Saldırılar küçük çocukları ve okul çağındaki kız çocuklarını da etkiliyor. Bu hafta başında ABD'nin doğu ve batı yakısındaki iki farklı okulda kız çocuklarının deepfake ile çıplak görüntülerinin üretilip dolaşıma sokulmasından mağdur olan aileler, yapay zekanın zararları karşısında daha sıkı yasal önlemler istediklerini söylüyor.
Deepfake'den nasıl korunulur?
Sahte uygulamaları tespit etmek için araçlar var ancak ne kadar koruyabilir henüz bilinmiyor. Çünkü deepfake kullanıcısı artıyor. Konu ile ilişkin Prof. Wachter "sahte içerikleri tespit edebilen yüzde 100 güvenilir bir sisteme sahip olmamızın hiçbir zaman mümkün olmayacağını" düşündüğünü söylüyor ve ekliyor:
"Ancak bu bizi yıldırmamalı. Ne zaman birisi bir duvar örse, başkası da onun üzerinden atlamak isteyecektir. Yapabileceğimiz tek şey (sahte içerikleri) tespit yazılımına yatırım yapmak, tetikte olmak ve eleştirel kalmak."
Yasal düzenlemelerin, gelişen yapay zeka çağına ayak uydurup uydurmayacağı ise oldukça merak ediliyor.
Yorum Yazın