Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında atılan adımları genişlettiklerini duyurdu. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, işletmelerde kullanılan POS cihazlarından gerçekleştirilen tahsilat tutarlarının beyan edilip edilmediğini denetlediğini belirten Şimşek, vergi kayıp ve kaçağı potansiyeli olan işletmeler hakkında denetimlerin başladığını açıkladı.
Şimşek, Başkanlık tarafından 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin yapılan analizler sonucunda vergi kayıp ve kaçağına işaret eden işletmelerin denetimlerinin yapıldığını belirtti. Bu kapsamda, vergi mükellefi olmadığı halde kayıtlı POS cihazları kullanan ve bu cihazlar aracılığıyla hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar TL kayıt dışı hasılat elde ettiği ve vergi idaresinin bilgisi dışında bıraktığı ortaya çıktı. Ayrıca, vergi mükellefiyeti bulunan 1342 kişinin ise POS cihazlarından elde ettikleri 2 milyar TL hasılatı beyan etmedikleri veya eksik beyan ettikleri belirlendi. Böylece Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, hasılat kaydını yapmayan toplam 3 bin 662 kişiyi tespit ettiği ve bu kişilerin 5 milyar TL'lik POS hasılatının beyan edilmesini sağladığı ifade edildi.
Bu süreçte söz konusu kişilerin vergi daireleri tarafından izaha davet edildiğini belirten Şimşek, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin vergi beyannameleri alındığını ve kayıt dışı hasılatın beyan edilmesi sağlandığını aktardı. Bu çalışmalar sonucunda 1,5 milyar TL vergi tahakkuk ettirildiğini vurguladı.
Denetimlerde dikkat çeken noktalardan biri ise vergi mükellefi olmadan 1 milyon TL'nin üzerinde POS hasılatı elde eden 81 kişinin tespit edilmesiydi. Bu kişilerin çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdiği ve toplamda 253 milyon TL hasılat elde ettiği belirlendi.
Bakan Şimşek, benzer çalışmaların 2023 yılı verileri üzerinden de yapıldığını ve elde edilen sonuçlar üzerine gerekli işlemlerin yapılacağını belirtirken, kayıt dışı ekonomiyle mücadelelerinin tavizsiz ve güçlü şekilde devam edeceğini vurguladı.
Kaynak: Mynet
Yorum Yazın