Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının yaygınlığı da yükseliyor. Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Firdevs Kuserli, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine dayanarak, her yıl küresel olarak yaklaşık 9,9 milyon kişinin demans geliştirdiğini ve bu hastalığın her 3 saniyede bir yeni bir vaka ortaya çıkmasına neden olduğunu açıkladı. Kuserli, Alzheimer’a yönelik farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çekti.
Dr. Kuserli, DSÖ'nün demansa karşı eylem planının kamu sağlığı müdahaleleri ile demansın önlenmesini ve demanslı bireylerin ve bakıcılarının daha iyi bir yaşam sürmesini hedeflediğini belirtti. Türkiye'de de Alzheimer hastalığı hakkında bilinç oluşturmanın kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Alzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğunu ifade eden Kuserli, halk arasında genellikle “bunama” olarak adlandırıldığını söyledi. Kuserli, hastalığı beyin hücrelerinin yaşlanması ve işlev kaybı sonucu bilişsel fonksiyonların kaybı olarak tanımladı. Koruyucu faktörlerin bilinmesi ve önleyici stratejilerin uygulanmasının hastalıkla mücadelede önemli bir aşama olduğunu belirten Kuserli, “Erken tanı ve doğru destek tedavileriyle, hastalığın yıkıcı etkileri azaltılabilir” dedi.
Yorum Yazın