Türkiye'deki Gençlerin %33'ü Okumuyor ve Çalışmıyor: OECD Verileri Endişe Verici
YAŞAMOECD'nin son raporuna göre, Türkiye'de 18-24 yaş aralığındaki gençlerin %33'ü ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Bu oran, OECD ülkeleri ortalaması olan %13,7'nin neredeyse üç katı. Türkiye, gençlerin eğitim ve iş gücüne katılımında önemli sorunlar yaşıyor ve bu durum, diğer OECD ülkelerine kıyasla ciddi bir fark yaratıyor.
Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından yapılan açıklamaya göre, OECD'nin "Bir Bakışta Eğitim" raporu, Türkiye’deki eğitim sistemindeki sorunları gözler önüne seriyor. Rapora göre, Türkiye'de eğitimde eşitsizlik önemli bir sorun olarak öne çıkarken, gençlerin eğitim ve istihdam fırsatlarına erişiminde büyük farklılıklar olduğu belirtildi.
OECD raporuna göre, Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki gençlerin %33’ü ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasının (%13,7) neredeyse üç katı. Özellikle kadınlarda bu oran daha da yüksek; Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki kadınların %41,4’ü eğitimde veya istihdamda bulunmazken, erkeklerde bu oran %21,4 olarak kaydedildi. OECD ortalamasında ise bu oran kadınlarda %14,4, erkeklerde %13,1 olarak belirlenmiş durumda.
Lise Mezunu Olmayan Yetişkinler Azalıyor
Türkiye’de 25-64 yaş aralığındaki her iki yetişkinden birinin en fazla lise mezunu olduğu tespit edildi. Ancak, 2016’da %45 olan lise mezunu olmayanların oranı, 2023'te %30'a düştü. Ayrıca, ebeveynlerin eğitim düzeyiyle de büyük bir ilişki gözlemlendi. En az bir ebeveyni üniversite mezunu olan yetişkinlerin %81’i üniversite mezunuyken, her iki ebeveyni de lise mezunu olmayanların yalnızca %18’i üniversite eğitimi alabildi.
Okul Öncesi Eğitimde Katılım Yükseliyor
Raporda, 3-5 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi eğitime katılım oranının %48’e ulaştığı belirtildi. Bu oran, 2014’e kıyasla önemli bir artış gösteriyor. 6-14 yaş aralığındaki çocuklarda ise okullaşma oranı %98,8 seviyesinde. Ancak, 15-19 yaş aralığında bu oran %73’e düşüyor. Özellikle Kuzeydoğu Anadolu-Doğu ve Güneydoğu Anadolu-Orta bölgelerinde eğitime katılım oranı %60,5 ve %61,1 ile en düşük seviyelerde.
Eğitimde Harcama ve Öğretmen Başına Düşen Öğrenci Sayısı
Türkiye’de öğrenci başına yıllık eğitim harcaması ortalama 5.425 dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, OECD ortalaması olan 14.209 doların oldukça altında. Ayrıca, Türkiye’de ilkokulda öğretmen başına 18, ortaokulda 14, lisede ise 13 öğrenci düşerken, sınıf mevcutları devlet okullarında ortalama 24, özel okullarda ise 18 olarak gerçekleşti.
Türkiye’de eğitimde yaşanan bu eşitsizlikler ve fırsat dengesizlikleri, özellikle genç nüfusun eğitim ve iş gücüne katılımını olumsuz etkiliyor. TED, eğitimdeki bu sorunların giderilmesi ve daha eşit bir eğitim sistemi oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.
İlginizi Çekebilir