Sultan Sazlığı nerede?
KÜLTÜR SANATSultan Sazlığı'na nasıl gidilir? Detaylar haberimizde...
Sultan Sazlığı Kayseri'de, mevsimlere göre değişerek geniş bir alanı kaplayan sulak sahadır. Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin tam ortasında yer alır. Büyük bir bölümü sazlarla kaplıdır. Yer yer kamış, kafa otu ve kındıra bulunur. Nilüfer ve Süsen çiçekleri görülür. Sahanın içine doğru gidildiğinde gözle görülemeyecek kadar yüzen saz adacıkları bulunur. Suyun alçalmasıyla alçaldıkları gibi, rüzgarla da yer değiştirirler.
Kuzey ve batı köşesinde ise bu göle bağlı Çöl Gölü bulunur. Çöl Gölü'nün özelliği ise içerisinde çok fazla tuz bulundurmasıdır. Bundan kaynaklı olarak çevresinde yetişen bitkiler yazın kurur.
İç Anadolu'nun en nadide step ekosistemi içerisinde yer alır. Çünkü içerisinde eşine az rastlanan tatlı ve su ekosistemini barındırır. Ülkemizde ki en önemli sulak alanlardan birisidir.
Burada 600 bin adet ördek, kaz, flamingo ve çok çeşitli kuşlara rastlanır. Sahanın öneminin ortaya çıkmasıyla Sultan Sazlığı 1971 yılında Kara Avcılığı Kanunu’na dayanılarak Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı’nca “Su Kuşları Koruma ve Üretme sahası, 1998 yılında da Tabiatı Koruma Alanı ve 1993 yılında da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.
En son 1986'da yapılan araştırmalara göre 251 kuş türünün sazlık etrafında olduğu kaydedilmiştir. Bunlardan 80'den fazlasının kuluçkaya yattığı test edilmiştir. Kuş türlerinden bazıları; akpelikan, küçük karabatak, flamingo, turna, dikkuyruk, kılıçgagası, karasamur vb. dir.
Yolunuz bir gün Kayseri'ye düştüğünde muhakkak gezip görmeniz gereken yerler arasındadır.
İlginizi Çekebilir