© Royal Haber

Selçuk Bayraktar Paylaştı: KALKAN DİHA 30. Uçuşunu Başarıyla Tamamladı!

Bayraktar KALKAN DİHA, 30. uçuşunda sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamladı. Bu milli DIHA, dikey kalkış ve iniş yapabilme özelliğine sahip olup, herhangi bir piste ihtiyaç duymadan üs bölgeleri ve yüzer platformlarda kolaylıkla görev uçuşları gerçekleştirebiliyor.

Bayraktar KALKAN DIHA, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilmiş ve başarılı bir şekilde 30. uçuş testini tamamlamıştır. Bu uçuş, Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilmiş olup, sistem tanımlama testlerini başarıyla içermiştir.

Bu DIHA, keşif ve istihbarat görevlerini yerine getirebilmektedir. Test kapsamında 14,500 feet irtifaya çıkarak 70 saatlik başarılı uçuş süresini gerçekleştirmiştir.

Bayraktar KALKAN DIHA, Baykar BG-160 kamerası ile donatılmıştır. Otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüş modlarını başarıyla gerçekleştirebilmektedir. Milli ve özgün olarak geliştirilen Baykar BG-160 Elektro-Optik Sistem sayesinde gece ve gündüz kesif, gözetleme ve hedef tespiti görevlerini başarıyla icra edebilmektedir.

DIHA, gücünü 4 adet elektrikli motor ve 1 adet düşük tüketimli benzinli motordan almaktadır. Elektrik motorlarıyla dikey kalkış yaptıktan sonra seyir uçuş moduna geçerek sadece benzin motoruyla seyrini gerçekleştirmektedir. Herhangi bir piste ihtiyaç duymadan üs bölgelerinde ve yüzer platformlarda görev uçuşları gerçekleştirebilmektedir.

Baykar, tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürütmektedir ve 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından bu yana tüm gelirlerinin %83'ünü ihracattan elde etmiştir. Savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre bu alanda öncü olmuştur. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023'te sektörün ihracat şampiyonu olarak açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiştir. Gelirlerinin %90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştirmiştir.

Bayraktar TB2 SIHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise şimdiye kadar 9 ülkeyle olmak üzere toplamda 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalanmıştır.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER