Film arşivlerinde gezmeyi çok severim. Neler var neler. Hollanda devletinin Eye ( Flemenkçe göz demek ) göz arşivinde Alman imparatoru ll. Wilhelm’in Hollanda’da Doorn şatosunda 1932 yılında 73 yaşındayken çekilmiş bir filmine rastladım. Filmde 2. Eşi Hermine Reuss, şato bahçesinde baktığı 2 farklı cinste köpekleri ve kendisine sadık kalan adamları görünüyor.
Monarşik adamların garip hobileri var. Wilhelm’ in en sevdiği hobisi odun kesmekti. Bazen balta ile, bazen hızarla, bazen testere ile odun keserdi. Doorn şatosunu bahçesinde bu iş için kendisine bir bölüm ayırmıştı. Neden bu işle uğraştığını soranlara kendisini dinç hissetmek için, spor amaçlı, yaptığını söylüyordu. Wilhelm’ in sol kolu felçliydi. Belli etmemeye çalışırdı. Ama bu filmde çok net belli oluyor. Çünkü hep sağ elini kullanıyor. 34. Osmanlı devleti padişahı ll. Abdülhamid’de çoğu insan bilmez, profesyonel marangozdur. O da Alman imparatoru gibi hobi amaçlı bu işle uğraşır. Çeşitli ev eşyaları üretir. Bunları sevdiği insanlara hediye ederdi. Padişahın çalıştığı atölyesi ve bazı yaptığı eşyalar, günümüze korunarak gelmiş. Yıldız sarayında sergilenmektedir.
Şimdi diyeceksiniz ki Alman imparatorunun ne işi var Hollanda’ da, hemen açıklayalım. l. Dünya savaşında 2 güç birbiriyle savaştı.
İtilaf güçlerinde: İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya vardı.
Müttefik güçlerinde ise Osmanlı imparatorluğu, Almanya imparatorluğu. Avusturya/Macaristan imparatorluğu, Bulgaristan krallığı vardı.
Savaş sonrası Müttefik güçler yenildiler. Almanya’nın başında olan İmparator Wilhelm savaş suçlusu olarak, yargılanmamak için Hollanda kraliçesi Wilhelmina'nin davetiyle, ailesi, uşakları, kendisine sadık adamlarıyla 1919 yılında Hollanda’ya sığındı. Kraliçe Wilhelmina’nın kendisine tahsis ettiği Doorn şatosunu sonradan satın aldı. 1941 yılında ölene kadar bu şatoda yaşadı. Maddi sıkıntısı yoktu. 1914 Yılında Almanya’nın en zengin insanlarından biriydi. Nakit parası, gayrimenkulleri, sarayları vardı. Sadece antika mobilyaları ve sanat eserleri 60 tren vagonunu dolduracak kadar fazlaydı. Almanya’da monarşinin yıkılmasından sonra imparatorun gayrimenkulleri kamulaştırıldı. Hepsi devlete geçti.
Alman imparatoru Wilhelm 15 Haziran 1888'den 9 Kasım 1918'deki tahttan feragat edinceye kadar süren saltanatı boyunca Almanya’yı bir sanayi devi haline getirdi. Ama diğer Avrupa ülkeleri gibi sömürgeleşememişti. Hammadde sıkıntısı çekiyordu. Osmanlı devleti ile yakınlaştı. Öyle ki imparator 3 sefer İstanbul’u ziyarete geldi 1889, 1898, 1917 yıllarında bizzat gelip padişahla görüştü.1898 yılında yaptığı ziyarette Kudüs’e gitti. Kendi inancına göre hacı oldu. Kudüs’ e bir kilise birde Alman hacıların konaklaması için devasa bir otel yaptırdı. Kiliseyi bizzat kendisi açmıştır. 1898 Yılında Wilhelm Şam Emevi cami avlusunda yatan büyük komutan Selahattin Eyyubi’nin mezarını da ziyaret etmiş. Ziyaretin anısına gümüş bir çelenk, birde çok süslü mermer bir sanduka hediye etmiştir. Wilhelm Kudüs’teki Alman misyonerleri de hep desteklemiş. Kendisinin ve Alman milletinin de burada söz sahibi olduğunu belirtmiştir. Osmanlı devletinin devasa projeleri Hicaz ve Bağdat demiryolu işlerini Alman kredisiyle, Alman /Türk ortak olarak yapılmıştır. Mukavelede Demiryolunun sağ ve solundan belli bir alanda maden arama imtiyazları Almanya’ya aitti. Bu şekilde anlaşılmıştı. Ayrıca Türk ordusunun modernizasyonu Alman subaylar tarafından yapıldı. Modern silahlar alındı.1917 Yılında son İstanbul ziyaretinde devlet protokolüne hediye olarak Yavuz Sultan Selim’ in divanının tıpkıbasım nüshalarını hediye olarak dağıtmıştı. Dönemin Şeyhülislamı Musa Kazım efendiye hediye edilen nüsha bugün eğer yeri değişmediyse Süleymaniye Kütüphanesi envanterindedir.
Wilhelm bu divandan kaç adet bastırdı?
Neden bu kitabı tercih etti?
İmparator yoksa Yavuz hayranı mıydı?
Bu soruların maalesef cevaplarını bilmiyoruz. Bundan yıllar evvel Avrupa’da bir müzayede şirketinde satışa çıkan bu tıpkıbasım Yavuz divanı 20 bin Euro’ya satılmıştı. İmparator 1917 ziyaretinde Tarabya Alman mezarlığında yatan eski Irak cephesi 6. Ordu komutanı Müşir ( Mareşal ) Goltz paşanın da mezarını ziyaret etmiş. Mezara çiçek bırakıp saygı duruşunda bulunmuştur. Goltz paşa Irak cephesinde tifüs hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmişti. Vasiyeti gereği İstanbul’da toprağa verildi. Wilhelm’ in ziyaret ettiği duraklardan biride Çanakkale idi. Filme çekilen 1917 ziyaretinde Çanakkale ziyaretinde imparatorun yanında yer alan meşhurlardan biride 5. Ordu komutanı Liman Von Sanders paşa idi.
Alman imparatoru Wilhelm’in Hollanda’ da kaldığı süre içinde kendisini, en çok yaralayan olay, çok sevdiği eşi Augusta Victoria’ nın 1921 yılında ölümü oldu. İmparatorun ilk evliliğinden 6 tanesi erkek bir tanesi kız olmak üzere 7 çocuğu olmuştu. Bu çocuklar hakkında da biraz kısaca bilgi verelim.
1- Veliaht Prens Wilhelm (1882–1951). Düşeş Cecilie (Mecklenburg-Schwerin) (20 Eylül 1886 - 6 Mayıs 1954) ile 6 Haziran 1905 tarihinde Berlin'de evlendi.
2- Prens Eitel Friedrich (1883–1942). 27 Şubat 1906 tarihinde Düşeş Sophie Charlotte Holstein-Gottorp (Oldenburg) (2 Şubat 1879 Oldenburg, Almanya - 29 Mart 1964 Westerstede, Almanya) ile Berlin'de evlendi. 20 Ekim 1926 tarihinde boşandılar ve çocukları yoktu.
3- Prens Adalbert (1884–1948). Prenses Adelheid "Adi" Arna Karoline Marie Elisabeth (16 Ağustos 1891- 25 Nisan 1971) ile 3 Ağustos 1914 tarihinde Wilhelmshaven, Almanya'da evlendi.
4- Prens August Wilhelm (1887–1949). Prenses Alexandra Viktoria (Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg) (21 Nisan 1887 Almanya - 15 Nisan 1957 Fransa) ile 22 Ekim 1908 tarihinde evlendi.
5- Prens Oskar (1888–1958). 31 Temmuz 1914 tarihinde Kontes Ina-Marie Helene Adele Elise von Bassewitz (27 Ocak 1888 - 17 Eylül 1973) ile evlendi.
6- Prens Joachim (1890–1920). Prenses Marie-Auguste (Anhalt) (10 Haziran 1898 - 22 Mayıs 1983) ile 11 Mart 1916 tarihinde evlendi. Çift bir erkek çocuk sahibi oldu.
7- Prenses Viktoria Luise (1892–1980). 1913 tarihinde Ernest Augustus (Brunswick Dükü) (1887-1953) ile evlendi. Viktoria Louise ve Ernest Augustus beş çocuk sahibi oldular.
Wilhelm 2. Evliliğini Hermine Reus ile 1922 yılında yaptı. Hermine 34, Wilhelm 63 yaşındaydı. Bu Evlilikten çiftin çocukları olmadı. Hermine 1941 yılına kadar İmparatorla yaşadı. Ölümünden sonra Almanya’ya döndü. Sovyet ordusunun kontrolündeki bir dairede 1947 yılında kalp krizinden öldü.
Wilhelm 4 Haziran 1941 yılında 82 yaşında öldü. Vasiyeti gereği naaşı Doorn şatosu bahçesinde bir türbeye gömüldü. Faşist lider Bohemyalı onbaşı Adolf Hitler mezarı Berlin’e taşımak için çok uğraşmış başaramamıştı. Kaderin bir cilvesi Wilhelm’in mezarı Hollanda’da, 2 eşi de Almanya’da daha sonra Doğu Almanya'ya dönüşecek olan Potsdam'daki Sanssouci Parkına defnedildiği için orda kaldılar.1. Dünya savaşı sonrası Almanya’da, Avusturya / Macaristan’da, Osmanlı devletinde ve Rusya’da monarşi dönemi sona erdi. Savaş sonrası en güçlü monarşi İngiltere’de kaldı. Halen İngiliz kraliyet ailesi dokunulmazdır. Hiç bir şekilde kararları sorgulanamaz. Avrupa’daki diğer kraliyet ailelerinin yetkileri ise sembolik kalmıştır.
Yeni bir yazıda buluşmak üzere.
Kalın sevgiyle…
Alman imparatoru Wilhelm’in 1898 Suriye ziyaretinde Selahattin Eyyubi mezarına hediye ettiği mermer süslü lahit.
Sağda Selahattin Eyyubi’nin orijinal sandukası, Solda Alman imparatoru Wilhelm’in hediyesi mermer lahit.
Alman imparatoru Wilhelm’in 1898 yılındaki ziyaretinde Selahattin Eyyubi türbesine hediyesi gümüş çelenk
Alman imparatoru Wilhelm’in Kudüs’ e giden Alman hacıların kalması için 1910 yılında yaptırdığı otel binası. Tarihte çeşitli amaçlar için kullanılan tarihi bina şuanda hastane olarak kullanılıyor. Wilhelm Kudüs’e birde kilise yaptırmıştır. Kendi inancına göre hacı olmuştur.
Alman imparatoru 2. Wilhelm ve ilk eşi Augusta Victoria (e. 1881–1921)
Alman imparatoru Wilhelm, eşi kraliçe Augusta, 6 erkek evladı, kızı ve damadı yağlıboya tablo
Alman imparatoru Wilhelm ve 2. Eşi Hermine Reuss (e. 1922–1941)
Fransız meşhur mecmuası L’ıllustration kapağında 1898 İstanbul ziyareti Sultan ll. Abdülhamid ve Alman imparatoru ll. Wilhelm
Yorum Yazın
Facebook Yorum