“Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir” mottosuyla ilköğretim çağındaki çocuklara Cumhuriyet’in temel ilke ve değerleri ışığında nitelikli eğitim desteği sağlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, başta öğretmen olan gönüllüleri olmak üzere tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor. 28 yılda 100 bine yakın gönüllünün desteğiyle 3 milyonun üzerinde çocuğa ulaşan TEGV, eğitimin en önemli aktörlerinden olan öğretmenler için de çalışmalar yürütüyor. Atatürk’ün “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözünün bilinciyle, yeni nesli şekillendiren öğretmenlerimizin iyi olma hallerini gözeten, öğretmenlerin hayatımızdaki yerini her fırsatta vurgulayan TEGV, eğitim dünyasına dair yenilikleri ve gelişmeleri ele almak için de 2017 yılından bu yana ‘Nirun Şahingiray Uluslararası Eğitim Forumu’ düzenliyor.
“Öğretmenlerimiz için biz neler yapılıyoruz” sorusuyla yola çıkıldı
2008 yılında hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray’ın adını ve anısını yaşatmak için düzenlenen ‘Nirun Şahingiray 5. Uluslararası Eğitim Forumu’ bu yıl Öğretmenler Günü’nün öncesinde 11 Kasım Cumartesi günü Arter’de ve YouTube canlı yayınıyla aralarında Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri ve çok sayıda öğretmenin bulunduğu geniş bir katılımcıyla gerçekleştirildi. Akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları çalışanları ve gönüllüler tarafından yoğun ilgi gören forum, “Bir Öğretmen Bin Umut Geleceğe Işık Tut” sloganıyla hayata geçirildi. TEGV forumda “Öğretmenlerimiz için biz neler yapıyoruz?” sorusu ile yola çıkarak eğitime dair düşünen, çalışan ve üreten tüm paydaşları nitelikli ve kapsayıcı eğitime erişim için öğretmenlerin ihtiyaçlarını anlamak ve onlara ne kadar değerli olduklarını anlatmak için ortam yaratmış oldu.
Öğretmenin iyi olma haline odaklanıldı
TEGV Yönetim Kurulu Üyesi, Koç Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Sami Gülgöz’ün moderatörlüğünü üstlendiği panelde yenilik ve gelişim vizyonuyla aydınlık yarınlar için çalışan öğretmenlerin yanında olmayı, onları desteklemeyi, iyi olma haline ve öğretmenlerin hayatımızdaki önemine odaklanılırken onların ilham veren içsel gücü bir kez daha hatırlatıldı. Öğretmenlerin, öğrencilere sadece bilgi ve becerilerini aktarmakla kalmayıp, aynı zamanda sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine de katkı sağlayarak etkili bir şekilde öğrenmelerini nasıl destekledikleri ele alındı.
Forumun kapanışında sahne alan TEGV Kartal Öğrenim Birimi çocuk korosunun seslendirdiği Cumhuriyet temalı marşları, katılımcılar ilgi ve beğeni ile izlediler; coşkuyla eşlik ettiler. Bir sonraki panelin 2025 yılında, TEGV’in 30. kuruluş yıl dönümünde yapılması planlanıyor.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) hakkında:
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), başta Suna Kıraç olmak üzere, eğitimin her şeyin başı olduğuna yürekten inanan bir grup sanayici, yönetici ve akademisyenin girişimi ile devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla 23 Ocak 1995 tarihinde kuruldu. İlköğretim çağındaki çocuklara okul dışı saatlerde ücretsiz eğitim desteği vermeye odaklanan TEGV, yıllar içinde Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu oldu. TEGV 2009 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “izin almadan yardım toplama” hakkına sahip vakıflardan biri olarak tanındı. Vakıf Türkiye genelinde halen 27 ilde 6 Eğitim Parkı, 41 Öğrenim Birimi ve 24 Ateşböceği ile toplam 71 etkinlik noktasında çocuklara nitelikli eğitim desteği vermeye devam ediyor.
Yorum Yazın