© Royal Haber

Sultan Süleyman, Boğdan Seferi’nde 2 Osmanlı askerini neden idam ettirdi?

Doğu da ''Kanuni'', batı da ise ''Muhteşem'' olarak anılan Sultan Süleyman, Boğdan Seferi'nde idam ettirdiği iki Osmanlı askerinin durumu klasik bir anekdot olarak Avrupa'da ders kitaplarına dahi geçmiştir. Peki bu askerler neden idam edildi? işte detaylar...

Osmanlı devletinin onuncu padişahı Sultan Süleyman 1538 de çıktığı Boğdan Seferinde iki Osmanlı askerini idam ettirmesi batı Avrupa’nın hayretler içerinde kalmasını sağladığı gibi bu olayı ders kitaplarına almasını sağlamıştır. 

İşte Sutan Süleymanın bütün dünyayı adaletine hayran bıkaran kararı:

Boğdan Seferi’nde 29 Ağustos’ta ordu Kızıl Göl konağında iken bir Hristiyan evini yakan iki Osmanlı askeri Sultan Süleyman tarafından idam ettirilmiştir. Bu hadise klasik bir anekdot olarak Avrupa ders kitaplarına dahi geçmiştir.

Gerçekten 20. asra örnek olacak bir olaydır. Zira ordu düşman toprağında bulunuyordu. Zamanımız da bile düşman toprağında bulunan silahlı kuvvetlerin neler yaptıkları düşünülürse Osmanlı Hakan’ına verilen “Kanuni” sanının manası anlaşılır.

Zaten o askerler aynı fiili, sulh halinde ve kendi topraklarında yapsalardı, hapisle ve askerlikten ihraç edilmeleriyle cezalandırılır başları kesilmezdi. Disiplin ve mutlak manada adaleti tesis etmek için, idam yoluna gidilmiştir. 


(Yılmaz Öztuna, Büyük Osmanlı Tarihi, Ötüken, 1994, c. II, s. 203)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER