© Royal Haber

Sigara Fiyatlarının %87'si Vergisi: 60 TL'nin 52 TL'si Devlete

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl'ün yaptığı hesaplamalara göre, son ÖTV düzenlemesinin ardından sigaradaki vergi yükü büyük ölçüde artmış durumda. Bingöl, 60 liralık bir sigara paketinin 51,85 lirasının vergiden oluştuğunu belirtti. Bu da, satış fiyatının yaklaşık %86’sının vergi olduğunu gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle, sigara üzerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları ve maktu vergi tutarlarında önemli değişiklikler yapıldı. Düzenleme kapsamında sigaraların ÖTV oranlarında indirime gidilirken, maktu vergi tutarları yükseltildi. Bu düzenlemeyle birlikte sigara üzerindeki nispi ÖTV oranı %57’den %53,5’e düşürülürken, paket başına alınan maktu vergi tutarı ise 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı.

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün hesaplamalarına göre, yapılan düzenlemenin ardından sigaradaki vergi yükü dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Bingöl, 60 liralık bir paket sigaranın 51,85 lirasının, 70 liralık bir paketin 56,91 lirasının ve 80 liralık bir sigaranın ise 63,93 lirasının vergi olduğunu açıkladı. Bu durum, sigara fiyatlarındaki artışların büyük ölçüde vergi yükünden kaynaklandığını gösteriyor.

Yeni düzenleme, özellikle düşük gelir grupları üzerindeki vergi yükünü artırdığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER