© Royal Haber

Sarılmayı sever misiniz?

Zaman zaman insanın sarılmaya ihtiyaç duyduğu anlar olur. Peki siz sarılmaya ihtiyaç duyar mısınız? Sarılmanın insan sağlığına iyi geldiğini biliyor musunuz? Cevaplar haberimizde...

Sarılmak insana iyi gelir mi?
Sarıldığımızda salgınan oksitosin hormonu aşk, sevgi gibi duyguların kaynaklarından biri olup bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki etmektedir. Sevginin en güzel dili olarak bilinir. Özlem, şevkat gibi pek çok duygular sarılmayla ifade edilebilir. Her ne kadar sevginin iyileştirici gücü hafife alınsa da, hatta buna hiç inanılmasa da sevginin iyileştirici özelliği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda birbirini seven iki insanın 20 saniye sarılmasının insan bedenine oldukça faydası var.

Sarılmak, sağlığa iyi gelir. Bağışıklığı kuvvetlendirir
Sevdiğimiz biriyle sarıldığımızda vücudumuz “oksitosin” salgılamaya başlar. Sağlık açısından vücudumuza etkisi oldukça fazla olan oksitosin, hem erkekler de hem de kadınlarda hipofiz bezinin arka tarafından salgılanan ve mutluluk, aşk, sevgi gibi duyguların kaynaklarından biri olan bir hormondur. Sarıldığımız zaman salgılanan Oksitosin hormonu sayesinde bağışıklık güçlenir ve vücudun enfeksiyonlarla savaşması artar. 
Kanser gibi ölümcül ve vücudu yoran hastalıklarda, doktorlar ilaçlardan önce hastaların sevdikleriyle bir arada olmasını tavsiye eder. Ayrıca oksitosin salınımının kadınlarda döllenme sürecini ve daha sonrasında doğum sürecini kolaylaştırdığı görülmektedir.
Sarılmak kalp sağlığını da etkiler. Yapılan araştırmalara göre kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir. 20 saniye boyunca gerçekleşen sarılmanın, kan basıncını düşürerek, kalp atışlarını yavaşlattığı görülmüştür.

Sarılmak acıya karşı direncinizi arttırır
Sarılma esnasında salgılanan hormon sayesinde, kişi daha pozitif ruh sağlığına kavuşur. Sürekli pozitif düşününen birey, günlük hayatta karşılaştığı zorluklar karşısında sakinliğini korur. Depresyon, aşırı sinirlilik, sevilmeme gibi duyguları ortadan kaldırır. İnsana manevi anlamda güç verir. Mutluluk seviyesi arttıkça, acıya direncinizde aynı oranda artar.Sarılma anında gerçekleşen küçük dokunuşlar, beyinle doğrudan iletişimde olan “afferent c “ denilen tensel sinirleri harekete geçirir. Bu sinirler beyinle bağlantı kurarak endorfin salgılanmasını sağlar. Bir ağrı kesici etkisi yapan endorfinler daha az acı çekmemizi ve sakinleşmemizi sağlar.

Sarılmak iletişimlerinizi kuvvetlendirir
Her yaştan bireylere sarılma eylemi gerçekleştirilir ama buna en çok çocuklar ihtiyaç duyar. Onlara çokca sarılmanız, sevgiyi öğrenmelerine ve gelecekte nasıl insan olacağını bilmesini sağlar. Çocuklarınıza sarılarak onların her zaman yanında olduğunuzu hissettirsiniz. Böyle zamanlarda çocuklar, kendine güvenen ve daha güçlü bireyler olma yönünde adım adım ilerlerler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER