© Royal Haber

Melikgazi Türbesi nerede?

Kayseri Melikgazi Türbesi'ne nasıl gidilir? Detaylar haberimizde...

Pınarbaşı'na bağlı Melikgazi köyünde bulunur. Melikgazi Kalesi'nin eteğinde yer alır. Danişmentliler'den Emir Melik Gazi'ye ait bir türbedir. Türbenin alt kısmında Melik Gazi ile birlikte 3 adet mumyalanmış ceset bulunmaktadır. Tamamen tuğla kullanılarak yapılan bu kümbet çeşitli geometrik motiflerle süslenmiş ve tuğla kaplamaları ile özenli işçiliği ön plana çıkarmıştır.
Melik Emir Gazi Danişmendliler'in üçüncü hükümdarı ve Haçlı seferlerinde ki mücadelesi ile bilinen Danişmend Beyi Gümüştekin Gazi'nin büyük oğludur. Danişmendliler, Melik Gazi döneminde en güçlü devlet haline gelmiştir. 
Gümüştekin Gazi öldükten sonra, beylik ikiye ayrılmıştır. Emir Melik Gazi Sivas ve çervesinde ki toprakları yönetirken, kardeşi Sungur bey ise Malatya ve Suriye topraklarını yönetiyordu. Sungur beyin elinde bulunan toprakların 1106 yılında I.Kılıçarslan tarafından ele geçirilmesiyle, bütün kardeşlerini öldürten Melik Gazi, Danışmend İktidarını ele geçirir. Ölünceye dek Danışmend beyliğini yönetti. 
1134 yılında Sivas’ta hayatını kaybeden Melik Gazi, sağlığında yaptırdığı Pazarören yakınındaki türbesine mumyalanarak taşınmıştır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER