© Royal Haber

Kültepe Kaniş nerede?

Kayseri Kültepe Kaniş'e nasıl gidilir? Haberimizi sizler için derledik..

Buram buram tarih kokan medeniyetler şehri Kayseri'de, tarih severlerin mutlaka gelip görmesi gereken bir yerdir.
Kayseri'de bulunan Kanesh harabelerinin bulunduğu antik kent ve ören yeridir. Kayseri merkezinin 20-21 km kuzeydoğusundadır. Karaev ya da Karahöyük denilen ancak yeni adı Kültepe köyünün hemen güneyindedir. Uzaktan bakıldığında kül rengi bir tepe olması nedeniyle ismini buradan alır. 
Kazı ve tespit çalışmaları ise çok eskiye dayanıyor. 19. yüzyılın sonunda Ortadoğu'da keşifler hızlanmıştı.  Estetik değeri yüksek arkeolojik eserleri belli başlı Avrupa müzelerine kazandırmak, kutsal kitap coğrafyasının kanıtlanmasına çalışmak, eski Ortadoğu dillerinin çözülmesini sağlamak ve siyasi amaçlı bilgi toplamak gibi pek çok hedeflerle araştırmalar yapılıyordu. Anadolu’daki en eski yazılı belgeler, 1800’lü yıllarda burada ortaya çıkarıldı. Eski Assurca çivi yazısı metinlerin çözülmesi ve 1948’de başlayıp hâlen devam eden arkeolojik kazılar sayesinde, Hititler öncesinde Anadolu’nun siyasi yapısı, Kültepe ve Kültepe'nin yakın civarında koloni kurmuş olan Assurlu tüccarların varlığı ve günlük hayata dair bilgiler aydınlanmaya başladı.Ayrıca Hitit dilinin en erken izleri ile birlikte, MÖ 20. yüzyıla tarihlenen yazılı buluntularla, Hint-Avrupa dil ailesinin en eski izleri keşfedilmiştir.
Birçok tarihi eserlerin çıkartılmasının yanında, 2014 yılından bu yana Türkiye'deki Dünya Mirası Alanları Geçici listesinde yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER