© Royal Haber

Kara Haber tez duyuldu

Barış Soydan, Mustafa Sönmez, Mahfi Eğilmez ekonomiyle alakalı değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası, Eylül 2023 dönemine ait ödeme verilerini açıkladı.
Türkiye'nin cari işlemler hesabında eylülde 1 milyar 876 milyon dolar, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 7 milyar 118 milyon dolarlık fazla oluştu. Merkez Bankası verilerine göre; 12 aylık cari açık 51,7 milyar dolara geriledi.
Bu veriler sonrasında, sosyal medyasında açıklama yapan Ekonomist Mustafa Sönmez "Eylül itibariyle yıllığı 52 milyar doları bulan cari açığın finansmanını, dış kaynak girişi karşılamada yetersiz kalınca 7 milyar doları, 'kaynağı belirsiz' zuladan gelmiş.Doğrudan yatırım yok gibi. Doğrudan yatırım görünen emlak satışı. Portföyden 3 milyar dolar giriş var o kadar Kalanı kredi-mevduat" dedi.
Açıklamasına devam eden Sönmez;  "Turizm sezonu yanıltmasın; bütüne bakın. İlk 9 ayda cari açık 41 milyar$ Geçen yılın aynı döneminden 1,5 milyar$ fazla Açığın finansmanı için kaynak girişi yetmeyince rezervlerde eksilme 11 milyar$. 9 ayda doğrudan yat. yok, emlak satışı var sadece Portföy 2 milyar $ Gelmiyorlar"

Nasıl bir haldeyiz?
Sönmez devamında; "Nasıl bir haldeyiz şuradan anlayın; Turizmden sağlanan döviz, sadece enerji faturasının bile %80'ini karşılamıyor.İlk 9 ayda enerji faturası 40 milyar $ geçmiş, turizm dövizi 32 milyar $. Yetmiyor,21 puan altında. Birkaç ay, turizm yüz güldürüyor, o kadar" diyerek, büyümenin hız kestiği gerçeğine dikkat çekti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER