© Royal Haber

Kadınlar için sağlıklı kalmanın ipuçları

Sağlıklı bir yaşam tarzı, yaşamınız boyunca gelişmenize yardımcı olabilir. Ancak, sağlıklı seçimler yapmak her zaman kolay değildir. Düzenli egzersiz yapmak veya sağlıklı yemekler hazırlamak için zaman ve enerji bulmak zor olabilir. Ancak, çabalarınız birçok yönden ve hayatınızın geri kalanı için oldukça önemlidir.

Sağlıklı olmak kadar sağlığı korumanın da önemli olduğunu belirten uzmanlar, kadınların sağlıklı kalabilmeleri için bazı önerilerde bulunuyor. Bu önerilere göre haftanın çoğu günü 30 dakika fiziksel olarak aktif olmalısınız. Sağlıklı hareket yürüyüş, spor, dans, yoga, koşu ya da keyif aldığınız diğer etkinlikleri içerebilir. Çok sayıda meyve, sebze ve kepekli tahıllar ile dengeli ve az yağlı bir diyet yapın. Doymuş yağ ve kolesterolü düşük bir diyet seçin. Şeker, tuz ve toplam yağda ılımlı olmayın. Sigara içmeyin, içiyorsanız da bırakmak için sağlık uzmanınızdan yardım isteyin. Ülkemizde sigara bırakma ve nüksetme önleme sınıfları ile sigarayı bırakmaya çalışanlara doktor görüşmeleri sunulmaktadır. Alkol içiyorsanız, dengeli bir biçimde tüketin. Hiçbir zaman araç kullanmadan önce veya sürüş sırasında içki ve benzeri bir madde kullanmayın. Cinsel temas her zaman prezervatif kullanarak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmaz. Prezervatifler yüzde 100 kusursuz değildir, bu yüzden düzenli olarak kontrole gidin. Hap ve implant gibi prezervatif dışındaki doğum kontrol yöntemleri sizi cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan korumaz.

Ağız ve Diş Sağlığı
Dişlerinizi yumuşak veya orta kıllı bir diş fırçasıyla yemeklerden sonra fırçalayın. Ayrıca sıvı tükettikten sonra ve yatmadan önce fırçalayın. Günlük olarak diş ipi kullanmanız, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki bakterilerin temizlenmesini sağlar. Güneşin zararlı ışınlarının en güçlü olduğu zaman özellikle sabah saat 10 ile öğleden sonra 3 arasındadır. Bu saatler arasında güneş ışınlarına maruz kalmayın. Hava bulutlu olsa da veya su içinde olsanız da güneşin zararlı etkilerinden kurtulamazsınız. Çünkü zararlı ışınlar her ikisini de geçer. 15 veya daha yüksek faktörlü bir güneş koruyucu hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Bu nedenle geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanın. Güneş ışınlarının yüzde 99 ila 100'ünü engelleyen güneş gözlüğü seçin.

Kadınların Sağlığını Koruması
Farklı yönlere çekildiğinizi hissedebilir,  iş, aile ve diğer konularla uğraşmaktan ve kendinize çok az zaman ayırarak stres yaşayabilirsiniz. Hayatınızı bir süreliğine dengelemeyi öğrenmek, kendinize büyük faydalar sağlayacaktır. Bu aşamada sağlıklı bir bakış açısına sahip olmak bütüncül olarak sağlıklı hissetmenize yardımcı olacaktır.  Bu anlamda yapabileceklerinizin arasında sile ve arkadaşlarınızla iletişimde kalmak, sosyal ortamda yer almak, olumlu bir tavır takınmak ve sizi mutlu eden şeyler yapmak, merakınızı canlı tutmak, hayat boyu öğrenmeye çalışmak bulunmaktadır. Hayatınızdaki stresi tanımayı ve yönetmeyi öğrenin. Stres belirtileri arasında uyku sorunu, sık baş ağrısı ve mide problemleri sayılabilir. Stresle baş etmenin yolları, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve derin nefes alma veya meditasyon gibi rahatlama alıştırmalarıdır. Güvenilir aile üyeleri ve arkadaşları ile konuşmak size çok yardımcı olabilir. Stressiz bir yaşam için yeterince uyuyup iyi dinlenmeniz gereklidir. Yetişkinlerin günde sekiz saat uykuya ihtiyacı vardır. Birkaç günden fazla süredir kendinizi depresyonda hissediyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun; depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Depresyon belirtileri, boş ve üzgün hissetme, çok ağlama, yaşama karşı ilgisizlik, ölüm ya da intihar düşüncelerini içerir. Sizin veya tanıdığınız birinin intihar düşünceleri varsa hemen yardım alınması gereklidir. Profesyonel yardım, kişinin daha sağlıklı bir birey haline gelmesi için oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER