© Royal Haber

İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir? İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı almanın yolları ve işsizlik maaşıyla ilgili olarak bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde yer almaktadır.

İşine son verilen veya geçerli bir nedenden dolayı işinden ayrılmak zorunda kalanlara, hükümet tarafından verilen bir ödenektir. Kişinin kendinize yeni bir iş bulana kadar maddi ihtiyaçlarınızı karşılaması için verilen bu ödenekten yararlanabilmek için hükümet tarafından sunulan bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bunların en başında belli bir süre sigortalı olmak ve işten ayrılmadan önce en az 120 gün faal olarak çalışmış bulunma şartı aranır.

İşte İşsizlik maaşı almak için gereken şartlar ve işsizlik maaşını hak etmek için takip edilmesi gereken yollar.

İşsizlik Maaşı Şartları
Sigortalı bir işte çalışırken kendi istek ve kusuru dışında işine son verilen ve aşağıda sıralanan 4 temel şartı taşıyan, çalışırken işsiz kalan işsizlere işsizlik maaşı ödenmektedir bu şartlar;

1- İşinize son verilmeden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmak
İşsizlik maaşı şartlarından ilki işin sona erdiği tarihten itibaren geriye doğru son 120 gün içerisinde kesintisiz çalışmış olmaktır. Bahsi geçen son 120 gün içinde farklı iş yerlerinde çalışmış olabilirsiniz bu önemli değildir. Dikkat etmeniz gereken 120 günlük süre içinde bir işyerinden diğer işyerine geçerken priminizin aynı gün veya bir sonraki gün başlatılmış olmasıdır. Örneğin bir iş yerinden Nisan 15’te çıkarıldıysanız işsizlik maaşı alabilmek için Nisan 15 veya 16 da yeni işinize girişiniz olmalıdır.
Son 120 gününüzde boşluk olmasına rağmen işsizlik maaşı almanıza engel olmayan bazı istisnalar da bulunmaktadır. Aşağıda sizin için son 120 gün şartını bozan ve bozmayan tüm kodları sıraladık. Eğer son 120 gününüzde boşluk olduğunu düşünüyorsanız hizmet dökümünüzü incelediğinizde aşağıdaki kodlardan birini görürsünüz. Bu kodlar hizmet dökümünüzde eksik gün nedeni olarak rakamlarla belirtilir.

Eksik Gün Nedenleri:
01- İstirihat – 120 gün şartını bozmaz
02-Ücretsiz izin – 120 gün şartını bozmaz
03- Disiplin cezası – 120 gün şartını bozmaz
04- Gözaltına alınma – 120 gün şartını bozmaz
05- Tutukluluk – 120 gün şartını bozmaz
06- Kısmi istihdam – 120 gün şartını bozmaz
07- Puantaj kayıtları – 120 gün şartını bozmaz
08- Grev – 120 gün şartını bozmaz
09- Lokavt – 120 gün şartını bozmaz
10- Genel Hayatı Etkiliyecek Olaylar – 120 gün şartını bozmaz
11- Doğal afet – 120 gün şartını bozmaz
12- Birden fazla neden – Geçerli neden varsa belge sunulmalıdır
13- Diğer – Geçerli neden varsa belge sunulmalıdır
14- Devamsızlık – 120 gün şartını bozar
15- Fesih tarihinde çalışmamış olma – 120 gün şartını bozmaz
16- Ev Hiz. 30 günden az çalışma – 120 gün şartını bozmaz
17- Kısa Çalışma Ödeneği – 120 gün şartını bozmaz
18- Ücretsiz Doğum İzni – 120 gün şartını bozmaz
19- Ücretsiz Yol İzni – 120 gün şartını bozmaz
20- Diğer Ücretsiz İzin – 120 gün şartını bozmaz

2-  Son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı bir işte çalışmış olmak:
İşsizlik maaşı alma şartından diğeri ise son 3 yıl içerisinde toplamda en az 600 gün pirimizin ödenmiş olmasıdır.
Örneğin; İşsizlik sigortası alabilmek için 15 Nisan 2017’da işten ayrıldıysanız, geriye doğru 15 Nisan 2013 tarihine kadar ki süreç içinde toplamda  en az 600 gün priminizin ödenmiş yani sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekmektedir.
İşsizlik maaşı şartlarından olan son 3 yıldaki pirim gün sayınız alacağınız maaşın süresini belirler.Süre hesaplaması aşağıda belirtilmiştir.

 

3- Uygun bir çıkış kodu ile işten ayrılmış olmak:
SGK sisteminde sigortalı çalışanların işi bırakma nedenleri numaralarla belirlenmiştir. 1 den başlayıp 24 e kadar devam eden her bir çıkış kodunun bir anlamı vardır. Örneğin; işinizden istifa ederek ayrıldıysanız işvereniniz SGK’ ya çıkışınızı 03 kodu ile bildirir. Veya askere gideceksiniz işvereniniz bu sefer 12 kodu yani; Askerlik Nedeniyle olarak SGK ya çıkışınızı bildirir.

4- SGK çıkışınız verildikten sonraki 30 gün içinde (mücbir nedenler hariç) en yakın İŞKUR birimine şahsen veya işkur sitesi üzerinden başvuru yapmış olmak:
30 Gün içinde işsizlik sigortasına başvurma şartı
Hizmet akdinizin sonlandırılmasından itibaren yani işten ayrıldığınız günden itibaren ki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya internet üzerinden iskur.gov.tr adresine girerek başvurunuzu yapmalısınız.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?
Yukarıda maddeler halinde sıralanan 4 temel şartı taşıyan her birey işsizlik maaşını almaya hak kazanır Yapması gereken internet üzerinden veya kuruma bizzat giderek başvuru yapmaktır. İnternet üzerinden başvuru yapmak için kurumun internet sitesine girerek kimlik bilgileriyle bir kayıt oluşturmalı ve ardından işsizlik ödeneğine başvur butonunu kullanarak başvuru tamamlanmalıdır.

Başvuru Sonrası Geri Dönüş Yöntemi:
İşsizlik maaşı başvurusu yaptıktan sonra kişinin profiline tanımladığı cep telefonu numarasına işkur tarafından mesaj gönderilir. Bu mesajda işsizlik maaşı almaya hak kazanıp kazanmadığını ve eğer hak kazandıysa kaç ay almaya hak kazandığınız detaylı olarak belirtilir.

İşsizlik Maaşı İlk Ödemesi:
İşsizlik maaşıyla ilgili mesajın geldiği ayın sonunda PTT hesabına kişinin adına yani kimlik numarasına ilk maaşı yatar. Bu parayı bizzat kişiler kendi alabilir.

İşsizlik Maaşı Süresi:
Son 3 yılda,
600 – 899   gün pirim yatması durumunda 6 Ay
900 – 1049 gün pirim yatması durumunda 8 Ay
1050 gün pirim yatması durumunda 10 Ay
işsizlik maaşı almaya hak kazanılır..

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER