© Royal Haber

İnsan Neden Yalan Söyler

Günlük hayata pek çok insan mecbur kaldığı için pek çoğu ise değişken durumlarda yalan söyler peki, insan neden yalan söyler?

Yalan söylemek tüm toplumlarda kötü bir davranış olarak gösterilir. Ama hemen herkes hayatının bir noktasında bu kapıdan geçiyor. Beyaz yalanlar söylemek, iki insanı barıştırmak amacıyla ya da iyi şeylere hizmet amacıyla söylenen yalan olarak biraz daha masum görünür. Çünkü gerçekler bazen çok şeyi daha kötü hale getirebilir. İnsanlarda yalan söylemenin alışkanlık olması sorundur. Kişisel korkular nedeniyle söylenen yalanlar, ceza almamak için söylenen yalanlar bazen olan olaydan kaçmak için söylenen yalanlar bir refleksif hareket olarak insanın verebileceği tepkilerdir. Çocuklarda bu tür yalanlar çokça söylenir. Bazen de kendini olduğundan daha şirin, daha başarılı göstermek için de yalanlar söylenir. Abartı ve blöf, diğer iki tür yalan ve insanların başkalarını etkilemek veya yanlış yönlendirmek için benimsedikleri yöntemlerdir. En çok yalan aşıklar arasında birbirlerine karşı söyledikleri yalanlardır. İlişkiler karşılıklı güvene dayansa da aşıklar arasında yalan en çok baş vurulan yöntemler arasındadır. Yine eşlerine sürekli yalan söyleyenlerin ilişkisi gittikçe bozulmaya başlar. Yalan söylemek karşılıklı güveni baltalayan en önemli faktördür.

Yalan Söylemek
Yine insanlar başkaları ile iyi ilişkiler sürdürmek için ve başkaları ile anlaşmazlıktan kaçınmak için yalan söyleme yoluna başvurabilirler. Onlarca farklı tür yalan yüzlerce farklı amaçla söylenebilir. Başka insanların incinmesini engellemek için de yalan söylenebilir. Bu tür bir yalan pek zararlı sayılmaz. Yalanın söylenmesinde amaç ve niyet önemlidir. Yine yalan söylemeden duramayan insanların söyledikleri yalanlar vardır. Bu bir alışkanlık haline gelir ve gittikçe kişi durduk yere yalan söyleyerek kendini rahat hissetmeye başlar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER