© Royal Haber

Devali Türbesi nerede?

Devali Türbesi'ne nasıl gidilir? Detaylar haberimizde..

Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan Devali diğer ismiyle Devlebey türbesi, birçok vatandaş tarafından oldukça merak ediliyor. 
DEVALİ


Sultan Alparslan'ın yeğeni olduğu bilinir ve Dev Ali'nin soyundan gelenler Develioğlu olarak adlandırılmışlardır. Büyük Selçuklu Devleti Hanedanlığı Oğuzların Kınık boyundadır. Bu nedenle Dev Ali' de Kınık boyundan olduğu tahmin edilebilir.
Dev Ali Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya göç eder. Develi ilçesine yerleşir. Türkmen obasının reisi olarak biliniyor. Efsaneye göre Malazgirt savaşından sonra ordusuyla beraber kaleler fethetmeye devam eden Devali, İç anadolu'ya kadar gelirler. Daha sonra 1071'den sonra akın düzenleyerek Zengibar kalelerinden birini, Develi ovasına ve bölgeye hakim ilçenin tepesine kurulu olan kaleyi fetheder. 
Bu fetihten sonra kale yakınlarına yerleşen Devali 1094 yılında vefat eder. Kale fethinde gösterdiği kahramanlık sonrasında, yakınları onu kale girişinde ki ağaç kapı mevkisine, adına bir kümbet yaparlar. Yaptıkları kümbet içerisine yiğit komutanı defnederler.
Devali'nin türbesi, sekizgen gövde üzerine çift cidarlı sekiz satıhlı pır midal bir külahla örtülmüş olup tamamen kesme taştan inşa edilmiştir.
Türbenin giriş kısmında tek satırlık Selçuklu sülüsü ile yazılmış taş kitabesi bulunur ancak tahrip olduğundan dolayı tamamen okunamaz. 
Türbe, Develi ilçesinde yukarı Develi'nde bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER