© Royal Haber

Cushing Sendromu Nedir?

Cushing sendromu nedir? Cushing sendromu belirtileri nelerdir? Cushing sendromu tedavisi var mı? Cushing sendromu neden kaynaklanır?

Vücutta aşırı dozda kortizol hormonu üretimi sonucunda cushing sendromu ortaya çıkar. Kortizol hormonu böbrek üstü bezlerinin yaptığı bir hormondur. Stres hormonu olarakta bilinen kortizol hormonunun fazlası vücuda zarar verir. Çok nadiren gözüken bir hastalık olsa da ülkemizde rol aldığı filmlerle çok sevilen ünlü Yeşilçam oyuncusu Türkan Şoray bu hastalığa yakalanmıştır.

CUSİNG SENDROM BELİRTİLERİ
Cusing sendromu olan kişilerde vücudun farklı yerlerinde yağ dokusu birikintileri görülür bununla birlikte, kaslarda zayıflık oluşur.
Cusing sendromunun, huzursuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı, duygusallık, yüzde kızarıklık, kemik erimesi, çok susama, sık idrara çıkma, tekrarlayan enfeksiyonlar, ciltte incelme ve çabuk morarma, yaraların iyileşmesinde gecikme, adet düzensizliği ve aşırı tüylenme, cinsel istekte azalma, çocuklarda büyüme yavaşlığı gibi belirtileri bulunmaktadır. 

CUSİNG SENDROMU NEDENLERİ
En belirgin sebebi steroid içeren ilaçların sık kullanılması ve yüksek dozda kullanılmasıdır. Bunun dışında akciğer, pankreas ve troid bezinin bazı tümörleri, böbrek üstü bezinin fazla çalışması da cushing sendromunun oluşmasına sebep olur.

CUSİNG SENDROMU TEDAVİSİ
Hastalığın sebebine göre tedavi yöntemleri uygulanır. Bunun için yukarda belirttiğimiz belirtilerden herhangi birini kendinizde fark ettiğiniz anda doktorunuzla görüşmeli ve cusing sendromu tanısı konduğu takdirde doktorunuzla birlikte tedavi yöntemi belirlemelisiniz. Tedaviniz hastalığınız derecesine göre de değişiklik gösterebilir. Ameliyat, radyasyon tedavisi ve ilaçlarla cusing sendromunu yenmeniz mümkün.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER