© Royal Haber

BAĞ-KUR ve SGK Nedir? Farkları nelerdir?

Hayatlarının büyük bölümünü çalışarak geçiren kişiler için sosyal güvenlik kapsamında devlet tarafından emeklilik hakkı tanımlanmıştır. İki farkı emeklilik türü olmasıyla birlikte bu durumla beraber maaş ve prim günü farkları da ortaya çıkıyor. Peki Bu farkları Ne?

Kişilerin çalıştığı kurum ve sigorta başlangıcına göre 4A ve 4B olmak üzere ikiye ayırılıyor. 4A Emeklilik SGK’dan emeli kişiler için geçerliyken 4B ise BAĞ-KUR’dan emekli kişiler için geçerli oluyor. Peki Farkları Nelerdir?

BAĞ-KUR ve SGK Arasındaki Fark Nedir?
İki farklı emeklilik sisteminde prim günleri ve maaş hesaplamaları bakımından bazı farklar vardır. Temel farkları ise şu şekildedir.

Kendi işlerini yapan kişilerin dahil olduğu BAĞ-KUR sisteminde, prim ödemeleri sigortalı kişi tarafından yapılır. SGK çatısı altında bulunan kişilerin sigorta primleri ise işçi ve işveren payından oluşur. Diğer bir ifadeyle primler işçi ve işveren tarafından ödenir.
  BAĞ-KUR ve SGK’ye dahil olan çalışanların emekli olmak için beklemeleri gereken süreler ve prim gün şartları farklılık gösterir. Farklı prim gün şartı ve farklı bekleme sürelerine tabi kişilerin hak ettikleri emeklilik aylıkları da değişmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER