© Royal Haber

Apple'dan Şok: iPhone 17 ve 18 İçin 2nm İşlemci Teknolojisi Ertelendi

Apple, önümüzdeki yıllarda tanıtacağı iPhone 17 ve 18 hakkında ilk bilgileri paylaştı. iPhone 16'nın halefleri, işlemci teknolojisinde bir değişikliğe gitmeden, bir kez daha 3nm teknolojisine sadık kalacak. Ancak, beklenen 2nm teknolojisinin ertelenmesi, kullanıcılar arasında merak uyandırdı. İşte detaylar...

iPhone 17 ve 18 Hakkında İlk Bilgiler: 2nm Geçişi Ertelendi, 3nm A18 Çipleri Dikkat Çekiyor

Apple, "It’s Glowtime" etkinliğinde iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'i tanıtarak, teknoloji dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Yeni serinin en önemli gelişmesi, 3nm sürecini temel alan A18 ve A18 Pro çipleri oldu. Ancak, gözler artık gelecek yıl piyasaya sürülecek iPhone 17 ve 18 modellerine çevrildi.

Önceki raporlar, Apple'ın iPhone 17 serisinde 2nm teknolojiye geçiş yapacağını öne sürüyordu. Ancak analist Ming-Chi Kuo, bu planların ertelendiğini ve iPhone 17'nin 3nm N3P sürecine sadık kalacağını bildirdi. iPhone 18 modellerinde ise 2026 yılında 2nm çiplerle karşılaşabileceğiz; ancak bu yeni  teknolojinin bir tek Pro sürümlerde yer alması bekleniyor. Yüksek maliyetler, bu sınırlı kullanımın arkasındaki ana neden olarak gösteriliyor.

Nanometre (nm) terimi, çip üretim teknolojilerinin tasarım ve mimarilerini temsil ederken, çip boyutlarının küçülmesi daha fazla işlemci gücü ve enerji verimliliği sağlıyor. TSMC, 2025 sonlarına doğru 2nm çip üretimine geçmeyi planlıyor ve Apple, bu yeni teknolojiyi ilk kullanan şirketlerden biri olma yolunda ilerliyor.

Apple, geçtiğimiz yıl 3nm sürecine geçiş yaparak TSMC’nin en büyük müşterisi konumuna geldi. Yeni iPhone 16 serisinde yer alan A18 çipleri, ikinci nesil 3nm teknolojisine dayanıyor. TSMC, 2nm teknolojisine geçmeden önce bir iki tane yeni 3nm iyileştirmesini de piyasaya sürecek. N3E ve N3P gibi geliştirilmiş 3nm teknolojileri, yüksek performanslı bilgi işlem ve otomotiv sektöründe kullanılmak üzere özel çipler üzerinde çalışmalar sürüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER