© Royal Haber

Adet (Regl) Gecikmesi ve Adet (Regl) Gecikme Sebepleri

Kadınlarda sık sık meydana gelebilen adet gecikmeleri, kimi zaman hamilelik belirtisi olsa da kimi zamansa bunun nedeni farklı olabilir. Peki gecikme sebepleri nelerdir?

Ortalama 7 gün kadar gecikebilen veya erkene alınabilen adet (Regl) dönemi, her kadın için normal sayılabilecek bir durum olarak ortaya çıksa da, adet gecikmeleri genellikle gebelik sonrasında olur. Ortalama 4 gün süren adet süresinin 2 ila 7 gün arasında sürmesi de çok sık olmamakla birlikte normal karşılanabilmektedir.
Ancak adet gecikmelerinde hamilelik ve normal sayılabilecek durumlar dışında stres, hastalık, düzenli kullanılan ilaçların değiştirilmesi, fazla kilo, menopoz öncesi dönemde yaşanan hormon değişiklikleri etken olarak kendini gösterebilmektedir. Vücutta hormon seviyelerinin yükselmesi ve alçalması ile ortaya çıkan adet dönemi, kişisine göre 12 ila 16 yaş aralığında başlayarak menopoz dönemine kadar devam etmektedir.

Adet Gecikmesinin Olası Nedenleri
Adet gecikmelerinin gebeliğin habercisi olarak halk arasında dillendirilmesine rağmen, bunu tek nedeni hamilelik alameti de olmayabilir. Bazı etkenlerin rol oynadığı adet dönemlerinde en büyük etkenlerse şunlardır.

Stres:
Stres vücutta pek çok değişikliğe yol açar. Bazen GnRH hormonunun seviyesini düşürerek yumurtlama dönemini geciktirebilir veya regl olunmasını engelleyebilir.

Hastalık:
Ani, kısa veya uzun süren hastalıklar adet gecikmesine yol açabilmektedir.

Vücut Saati:
Gece ve gündüz mesaisiyle çalışan kadınlarda mesai değişimi, vücut saatini tetikleyen etkenlerdendir.

İlaç Değişimi:
Başka bir sağlık sorunu nedeniyle düzenli olarak ilaç kullananlar ve yakın zamanda ilacını değiştirenler, adet gecikmesi yaşayabilmektedir. Bu tip durumlar ilaçların yan etkisi olarak adlandırılır.

Fazla Kilo:
Fazla kilo hormon dengelerini değiştirdiği gibi ve adetin erken veya normalden geç görülmesine neden olabilir. Kilo kaybı ile normal adet döngüsüne geri dönülme dengesi sağlanabilir.

Aşırı Zayıflık:
Fazla kiloda olduğu gibi hormon dengesizliğine bağlı adet gecikmesine neden olabilir.

Yanlış Takvim Hesaplaması:
Kadından kadına değişen adet döngüsü ortalama 28 gün olarak kabul edilse de, bu sürenin tutmama olasılığı görülmektedir. Yanlış hesaplama nedeniyle adetin geciktiğini sanmak oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Menopoz:
Vücudun kendini gebelik için her ay hazırlaması menopoz döneminde sona erer ve adet görme biter.

Gebelik:
Adet görmemenin en önemli ve sebepli nedeni gebeliktir. Hamilelik dönemine geçen kadınlarda adet kesilmesi normal ve anlaşılır bir yoldur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER